images/tunezia-beszamolo-utleiras-header.jpg

Tunézia útleírás

Bővülő világkép

 

Ez a pillanat is eljött. Az év első, nagyobb lélegzetvételű útleírásában nem egy ékszerdoboz görög szigetről, nem vadregényes spanyol tájakról, sőt még csak nem is az általam leginkább kedvelt, türkizkék tengerpartokról szól a történet - hanem egy másik kontinens minden eddigitől eltérő hangulatú, napfényes országáról.

Ha már olvastad valamelyik korábbi útleírásom, a bevezetőkben már bizonyára találkozhattál vele, hogy a magyar utazók körében is népszerű észak-afrikai országok szinte minden évben felmerültek mint lehetséges úticélok, ám ezidáig nem jártam be őket. Idén sem biztos, hogy sor került volna erre, azonban olyan ajánlatot kaptunk egy utazási irodától, amit egyszerűen nem lehetett kihagyni. Az utazás különlegességét az adta, hogy minden tekintetben egyedülálló volt: nem csupán Tunézia legnépszerűbb és legismertebb látnivalóit volt módunk megtekinteni, hanem bejárhattuk több szállodalánc tunéziai hoteljét is, szakszerű idegenvezetés keretében - ezúton is nagyon köszönöm az iroda lelkes csapatának a lehetőséget.

Az utazásig a megszokottól eltérően igen rövid idő volt már csak hátra, de ez idő alatt is sorra jöttek a tanácsok az ismerősöktől, akik közül egyébként nem egy járt már arab országban: ne igyatok a vízből, csak ásványvízzel mossatok fogat, kerüljétek a salátákat és a kevéssé átfőtt ételeket, ne menjetek ki a szállodából, ne érintkezzetek a helyiekkel, stb. És ha ezeket a tanácsokat esetleg nem tartjátok be, akkor nektek reszeltek, eljön a világvége, egészen biztosan ki sem mozdultok a szállodai szobátok legkisebb helyiségéből, rosszabb esetben valamelyik helyi kórházból. 

Nos ha másra nem is, ezek a tanácsok arra kiválóak voltak, hogy lássuk, szinte mindenkiben él valamilyen vélemény, esetleg előítélet az afrikai országokról - legyen az akár jó, vagy netán kevésbé felemelő. Ezekkel a jóhiszemű útmutatásokkal felvértezve, némi szkepticizmussal kevert óvatossággal, ám roppant kíváncsian indultunk el a távoli Tunéziába, hogy személyesen is megtapasztaljuk, mi vár az utazóra odaát. Valóban nem ússza meg az ember, hogy átverjék, kirabolják, és összeszedjen valami nyavalyát? Meglátod, ha tovább olvasol.

 

Start: BUD - MIR

 

Az éjszakai járat miatt sötétben száll fel és landol a gép: akárcsak a nappali repülésnek, az éjszakainak is megvan a maga hangulata. A városok fényei, a magasból aprócska játékautóknak tűnő járművek fényszórói, a kivilágított utak kanyargó szakaszai teszik igazán varázslatossá a levegő átszelését - ha megtalálod benne ezeket az apró kis örömöket, akkor sokakkal ellentétben Te is élvezni fogod az éjszakai utazást. Még a gép fedélzetén uralkodó légkör is a nyugalomról szól: a legtöbben elpihennek az üléseiken, néhányan ablakra tapasztott szemekkel kémlelik az alattuk szaladgáló fényeket, mások halkan beszélgetnek a mellettük ülő családtaggal, baráttal, vagy a gépen megismert másik utassal. Még a repülő is lassúnak és kimértnek tűnik, ahogyan csendes morajlással szeli a felhőket - pedig valójában villámgyorsan visz egyre közelebb a célodhoz.

A Földközi-tenger feletti légifolyosót átszelve, két és fél órás repülőutat követően a gép Monastir városában landol, ahol a kapitány puhán és első nekifutásra leteszi a gépet - a charterjáratok ismerős tapsviharával övezve. Ennél  a pontnál rendszerint mosolyra húzódik a szám, hogy amint a futómű és a kerék még épphogy csak érinti a talajt, máris rázendít a gép közönsége a tapsra. Benne van nem csupán a kapitány elismerése, de a nagy levegővétel, és a feszültség elengedése is: igen, szerencsésen leértünk, most már minden a lehető legnagyobb rendben van. 

A gép ajtaján kilépve azonnal megcsap a kellemes, 25 celsius körüli késő esti klíma, és a tengeri levegő sós illata - garantált a jókedv, hát még amikor megpillantod, hogy néhány pálma is feldobja a repülőtér látványát.

A Monastiri reptér a kisebb nemzetközi repülőterek közül való, épp emiatt barátságosabb a légköre, mint egy monstre gigásznak, és a formaságok is hamar elintézhetőek. Az országba beengedés előtt ugyanis még egy papírra fel kell vess néhány információt, pl. a személyes adataidat, hova tartasz, meddig maradsz. Ezt az útlevél ellenőrzésnél ugyan elveszik, de marad nálad is egy kisebb példány, amit célszerű megőrizni - hazautazáskor kérni fogják. A repülőtérről kifelé tartva át kell menj továbbá egy fémdetektoros ellenőrző kapun, ahol a csomagot szintén átvilágítják: ügyintézője válogatja, ki mekkora figyelmet fordít erre. Mondom mindezt azért, mert én és a poggyászom is besípoltunk, de intettek hogy haladjak csak tovább.

Mivel jelen tunéziai utazás szervezett formában történt, a repülőtérről nem bérautóval kalandoztunk tovább: a kényelmes transzferbuszra felszállva élveztük ki, hogy a szállásunkra visznek. Az első szálloda, ahová az utunk vitt, csak egy volt a néhány közül, ahol Tunéziában a további éjszakákat töltöttük - szinte minden, magyar utazók körében népszerű településen töltöttünk valamennyi időt, ezzel szerezve igen tanulságos és érdekes tapasztalatokat nem csupán a különféle szállodákról, hanem a magukról a városokról is.

Nem csigázlak tovább: lássuk hát végre, milyennek éltük meg Tunéziát!

 

Tunézia útleírás, beszámoló

 

 

Tunisz, főváros

 

Tunézia legnagyobb települése tipikus főváros: rengeteg ember, nagy forgalom, állandó sürgés-forgás. A szegényebb külvárosi részeken áthaladva a város központjában érdemes megkeresni a Habib Bourgouiba sugárutat, mely a város lüktető szíve.

 

Tunisz

 

A kétszer két sávos út kezdetét nagy méretű, barnára festett, fémszerkezetű óratorony jelzi - itt kezdődik a több száz méter hosszan tartó, parkosított sétány, melyet két oldalról az út fog közre. A sétálóutca mentén kávézók, kisebb-nagyobb üzletek nyílnak, több fontos látnivaló társaságában: itt fekszenek a városi színház és a francia nagykövetség díszes épületei, itt emelkednek a magasba a keresztény Szent Vince Katedrális tornyai. Az utcákon zöld villamosok cikáznak, kereszteződésekben pedig a rend őreit is megpillanthatod, akik a környék biztonságára vigyáznak.

 

Tunisz

 

Tunisz

 

Tunisz

 

Tunisz

 

Tunisz

 

Tunisz 

 

A sugárút, és egyben a sétány végén az óváros kapuja már a medina (bazár) kezdetét jelzi, itt vetheted bele magad az árusok és portékáik forgatagába. Itt hívnám fel a figyelmed, hogy a 'vesd bele magaddal' csak óvatosan: a bazár zegzugos, szűk sikátoraiban rendkívül könnyű eltévedni. Nincs igazán jellegzetes épület vagy árus, úgyhogy ha nem szeretnél órákat eltölteni a kijárat keresésével, vagy csak fix időt tudsz bazározással eltölteni, lehetőség szerint maradj a főbb csapásokon.

 

Tuniszi bazár

 

 Tuniszi bazár

 

A tuniszi bazárbeli árusok minden hájjal megkent kufárok: ne lepődj meg, ha minden egyes árus megszólít, és próbál különféle praktikákkal becsábítani a boltjába. A betanult magyar szavakkal, amiket hallani fogsz tőlük, nem csupán itt fogsz találkozni, de Tunézia szerte főként ezekkel fognak előrukkolni az árusok. Bár több más város bazárjában is megfordultunk, a tuniszi bazárban voltak messze a legrámenősebbek és legmerészebbek: ha nem szereted, hogy rád tukmáljanak mindent, vagy akár egy fénykép miatt 5 dínárra (kb. 2-3 Euróra) próbálnának lehúzni, abban az esetben ne bazározással, hanem inkább városnézéssel töltsd az időt - kevesebb lesz az ősz hajszálad a nap végére.

 

Tuniszi bazár

 

Tuniszi bazár

 

Tunisz igazi olvasztótégely, a helyiek igen változatosan öltöznek, rengeteg eltérő karakterre lehetsz figyelmes. Persze ne félj, Téged is jól megnéznek majd, mivel hiába fordul meg rengeteg turista a városban, hihetetlen, hogy mennyire kilóg ebből a közegből öltözékben, viselkedésben, kinézetben egy európai nyaraló - ez lépten-nyomon érezhető. A fiatalabb fővárosiak, illetve a tanultabbak nagy általánosságban már sok helyen követik a divatot, és nem néznek csodabogárnak, ám rengeteg hagyományosabb értékeket valló, konzervatív arab is él itt. 

 

Tunisz

 

 

Karthago - só off, látnivalók bősége on

 

Tunézia fővárosának egyik közelben fekvő, lenyűgöző látnivalója az egykor a punok, majd rómaiak által lakott Karthago. Kevesen vannak, kik ne ismernék történelmi tanulmányaikból a város legendáját: Hannibal hadjáratát a rómaiak ellen, majd a város elpusztítását követő sóval behintés történetét. A várost valóban elpusztították, ám nem sokkal később a rómaiak új, virágzó várost alapítottak a helyén, aminek köszönhetően a helyszínen nem sóbánya, hanem rengeteg történelmi emlék vár.

 

Karthago múzeum

 

Karthago, Tunézia

 

Karthago, Tunézia

 

A Karthago múzeum bejáratát jelentő Byrsa-dombon impozáns katedrális magasodik, mögötte húzódnak az egykori város romjai.

 

Tunisz, Karthago

 

Ne lepődj meg, ha az épületek maradványai szinte másodlagossá válnak, ahogyan megpillantod az innen nyíló káprázatos kilátást: a közeli lankák mediterrán növényzetének zöldellő látványa, és a türkizkék tenger csillogása nagyon kellemes érzésekkel tölt el.

 

Tunézia

 

Karthago, Tunézia

 

Karthago, Tunézia

 

A legendás település két szintes, ám könnyen bejárható múzeumában szobrok, mozaikok, épületmaradványok várnak, de akár a történészek által elképzelt városmakettet is megtekintheted.

 

Karthago, Tunézia

 

Karthago, Tunézia

 

Antoninus Fürdői

 

Karthagohoz kapcsolódó látnivaló a tőle alig néhány kilométerre fekvő, viszonylag jó állapotban megmaradt fürdő. A Byrsa-dombtól idáig vezető út mellett mediterrán luxusvillákban, és a házfalakra felkapaszkodó, a szivárvány minden színében pompázó virágokban gyönyörködhetsz.

A fürdő bejáratát jelző kaputól árnyat adó fák alatt vezet az út, és az ösvényen történő kanyargást követően hamarosan eléd tárulnak a fürdő maradványai. Ha hozzám hasonlóan Te is kedveled az efféle látnivalókat, nem fogsz unatkozni az itt töltött idő alatt: a boltívek és oszlopok között bejárhatod a fürdő teljes területét, kedvedre barangolhatsz az épület maradványai között.

 

Antoninus fürdői, Tunézia

 

Antoninus fürdői, Tunézia

 

Tunézia

  

Antoninus fürdői, Tunézia

 

Antoninus fürdői, Tunézia

 

Antoninus fürdői, Tunézia

 

Sidi Bou Said - kék-fehérbe öltözve

 

Mivel a legtöbb tunéziai fakultatív program összeköti Tunisz és Karthago meglátogatását az ország egyik leglátványosabb települése, Sidi Bou Said meglátogatásával, így legyen ő a következő az útleírásban. Ha valaki azt mondja Nektek, hogy Sidi Bou Said Tunézia településeinek ékköve, bátran higgyetek neki: ami Oia mesevárosa Santorinin, az Sidi Bou Said Tunéziában.

 

Sidi Bou Said, Tunézia

 

A városka különlegességét az adja, hogy a házakat kizárólag kék és fehér színekben lehet díszíteni: ez annyira egységessé, és hihetetlen módon mégis változatossá teszi Sidi Bou Said-ot, hogy nincs ember, kit ne vonna a varázsa alá. A vakítóan fehér házak kidolgozott ablakrácsai, egyedileg formázott ajtói, a fehér falakra felfutó virágköltemények mind-mind hozzátesznek ahhoz a kivételes hangulathoz, ami itt uralkodik. A szerteágazó benyílókban és utcácskákban kávézók és művészházak sora bújik meg, némelyikben helyi művészek festegetnek.

 

Sidi Bou Said, Tunézia

 

Sidi Bou Said egyediségére kiváló fekvése teszi fel a koronát: a fejedelmi kilátás több ponton is megállásra kényszerít, hogy a dombtetőkről lepillantva elcsábítson a tuniszi-öböl látképe. 

 

Sidi Bou Said, Tunézia

 

Sidi Bou Said, Tunézia

 

Érdekes élmény látni, hogy a település mennyire francia fennhatóság: a rengeteg itt parkoló, francia rendszámú autó mellett az utcákon leggyakrabban az ő nyelvüket hallod. 

Az árusok is próbálnak hasznot húzni Sidi Bou Said tüneményességéből: a városka bejáratánál a megszokott rámenősséggel próbálnak eladni majd valamit Neked. Ha nem veszel semmit, néha bizony zokon veszik: az egyik árus inkább a városka házaiban, semmint az általa kínált gagyiáradatban való gyönyörködésem miatt konkrétan a fejemhez vágta, hogy 'ok tourist, spend your money in duty-free shops!' Megköszöntem a gúnyos kiszólását, de nem volt kedvem elmagyarázni, hogy nem vásárolni érkeztem a tunéziai városkába, hanem élvezni a tüneményes hangulatot, és szétnézni kicsit - amibe nálam nem feltétlenül tartozik bele, hogy minden egyes, parkolónál letelepedett árus megpróbáljon rám tukmálni valamit. Egy idő után az ilyen habitusú árusok miatt lett egyre kevesebb kedvem bazározni, és inkább egy fix áras boltok egyikében beszerezni mindent. Sidi Bou Said egyébként szerencsére gátat szab az árusok hadának: jobbára csak a parkoló környékén, illetve a kezdeti szakaszokon találkozol majd velük, hogy utána már kedvedre barangolhass, élvezd az elbűvölő kilátást, és a kék-fehér házak festői látványát. 

 

Sidi Bou Said, Tunézia

 

Én mindenkit arra buzdítok, ha időtök engedi, ne csak a fő csapásvonalakon járjátok be a várost: bátran térjetek le a kis mellékutcákba, kanyarogjatok fel a turisták által kevésbé látogatott részekbe is: távol a nyüzsgő utaktól felfedezni a Sibi Bou Said csodáit még nagyobb élmény!

 

Sidi Bou Said, Tunézia

 

Sidi Bou Said, Tunézia

 

Sidi Bou Said, Tunézia

 

Sidi Bou Said, Tunézia

 

Sidi Bou Said, Tunézia

 

Hammamet

 

A tunéziai kisvárosnak főként a déli fekvésű, külvárosi részén jártunk, a Yasmine Hammametnek elnevezett részen. Az ebben a régióban elterülő hatalmas szállodakomplexumok új építésűek, a part aranyhomokkal borított, mely mentén hosszú pálmasétányok terülnek el. Hammamet medináját új építésű, ám régi korokat megidéző városfal veszi körül, próbálva további hangulatot csempészni a helyi bazár forgatagába.

 

Hammamet

 

 

Sousse

 

A Sousse-ban eltöltött idő elsősorban a kikötő és a bazár bejárásával telt, ráadásul ezen a környéken több történelmi látnivaló is található. Az óvárosi részt, és a medinát jókora városfal fogja körbe, keretet adva ennek a résznek. A bazár barátságosabb, jobban áttekinthető, és nem utolsó sorban látványosabb mivolta miatt jobban tetszett mint a tuniszi, egyedül az árusok eltúlzott céltudatossága hasonló. A színes-szagos piaci forgatagban a legkülönfélébb csecsebecsék mellett hangulatos kávéházakba is beülhetsz, ahol arab kávét kortyolhatsz, vízipipázhatsz, frissítő mentateával csillapíthatod a szomjad.

 

Sousse

 

Sousse, Tunézia

 

Sousse, Tunézia

 

Ha nem szeretnél alkudozni, akár fix áras, több emeletes shopping centerben is vásárolgathatsz, az áruválaszték hasonló a bazárbelihez.

A medina egyik kis benyílójában halpiac is működik, ahol ha szerencsés időben érkezel, a kardhalak, tonhalak, macskacápák mellett olyan halakat is felfedezhetsz, amiket nagy eséllyel akkor látsz először. Az egyik árus fel is kínálta, hogy a nyakamba rakja az egyik, korábban sosem látott megtermett fajtát, ám inkább nem szerettem volna élni ezzel a kivételes lehetőséggel. :)

 

Sousse, Tunézia

 

A medina egyik szegletében fekszik a sousse-i Ribat, a magas falakkal körülvett, középkori erődítmény. Az idő rövidsége miatt belülről ugyan nem látogattuk meg, azonban körbejárva hangulatos látnivaló.

 

Sousse, Ribat

 

Sousse, Ribat

 

Sousse, Tunézia

  

 A város kikötőjében a kalózhajós kirándulások hívei élhetik ki magukat, mivel egymás után horgonyoznak a korabeli vitorlásoknak átépített hajók - némelyik ugyan úszik a giccstől, de valamelyik tényleg egészen jópofa. 

 

Sousse, Tunézia

 

Monastir

 

A település, amely annyira elvarázsolt, hogy már az első séta alkalmával tudtam, ő lesz a kedvenc Tunézia tengerparti települései közül. Roppantul élveztem az utcáin eltöltött idő minden percét: a várost valamiféle rendkívül kellemes, élhető hangulat lengi be, amit a lépten-nyomon felbukkanó történelmi emlékek csak tovább fokoznak. Méretével ugyan eltörpül Sousse mellett, de talán pont emiatt volt igazán barátságos és vendégmarasztaló.

 

Monastir, Tunézia

 

Monastir, TunéziaA több száz éves falakkal körülvett óvárosi részen egymást érik a finom részletek, a díszes városkapuk, kidolgozott ajtók. A medináját messze a legbarátságosabbnak találtam Tunézia-szerte: kellően szellős és átlátható, amit helyenként boltívekkel árnyékolt, szűk utcácskák dobnak fel. Rendezett udvarok, terek, barátságosabb bazárosok, és talán a legjobb városi strand, amihez az országban szerencsém volt. Bár a helyi lakosság kissé zsúfolttá teszi, és a hagyományaiknak megfelelően akár ruhában is belemerészkednek, én is szívesen lehűtöttem volna magam itt.

A parton sétálva nem csak a zöld és türkiz árnyalatokban játszó tengerpart látványos, de a mögötte húzódó látkép is: a magas fákkal tűzdelt pálmák sorát a tornyaival ég felé törő Ribat fenséges látványa egészíti ki.

 

Monastir, Tunézia

 

Monastir beach, Tunézia

 

Monastir, Tunézia

 

Monastir, Tunézia

 

Monastir, Tunézia

  

Monastir, Tunézia

 

Monastir, Tunézia

 

Monastir, Tunézia

 

Monastir, Tunézia

 

Monastir, TunéziaA monastiri Ribat nem csupán kiegészíti, de uralja is a városképet: ahogyan a parton sétálsz a pálmák árnyékában, nincs perc, hogy falai ne vonnák magukra a tekinteted: ennél fenségesebb látványt kevés tunéziai település nyújt a látogatójának. A Ribatot lenyűgöző mivolta miatt belülről is meg szerettük volna tekinteni, azonban éppen renoválás alatt volt, és a látogatási időszak szünetelt. Nem örültem túlzottan a bezárásra figyelmeztető táblának, hiszen elképzelhetitek, a magas falakról micsoda kilátás nyílik a város tengerpartjára. 

 

Monastir, Tunézia

 

Monastir, Ribat

 

Monastir, Ribat

 

Monastir másik híres, és igen impozáns látványt nyújtó épülete a Habib Bourgouiba mauzóleum: jellegzetes tornyaival már messziről jelzi az ide látogatónak, hogy a közelben járva kihagyhatatlan különlegesség. Az előtte húzódó, tágas tér bejáratánál fekvő Hősök kupolájától alig száz méter séta, és máris beléphetsz a mauzóleum udvarára. A míves kidolgozású, kovácsolt vaskapun átlépve konstatálod igazán, hogy mennyire aprónak érzi magát az ember a méretes tornyok között sétálva. A tornácok boltívei alatt a város zsivaja semmivé válik, mintha valami láthatatlan, nyugodt és békés erő tartaná távol a külvilágot.

 

Monastir, Tunézia

 

Monastir, Tunézia

 

Monastir, Tunézia

 

Monastir, Tunézia

 

Monastir, Tunézia

 

A tunéziai város központjának közelében, a Ribattól mindössze pár perces sétára fekszik a bájos monastiri yachtkikötő: kék-fehér, görögös színvilágú épületek veszik körül a tenger vizén ringatózó, kisebb-nagyobb hajókat. Amikor a kikötőben andalogsz, és figyeled a körülötted fehérben ragyogó épületeket, a tengerben tükröződő yachtokat, hamar az lesz az érzésed, hogy nem is egy észak-afrikai ország városkájában sétálsz, hanem valahol messze, egy mediterrán luxusnegyed dekoratív kikötőjében.

 

Monastir, Tunézia

 

Monastir, Tunézia

 

Monastir, Tunézia 

 

Monastir, Tunézia

 

 

Tovább a tunéziai útleírás 2. oldalára...

 

 

©2008-2015 viizo | viizo.trance@gmail.com | Minden Jog Fenntartva.

 

Szállássegéd - apartmanok, studiók

Meglehetősen sok kérdés érkezik e-mailben, hogy hol célszerű megszállni egy-egy nyaralóhelyen, mik szólnak egy-egy szálláshely mellett vagy akár ellen. Néhány mondatos gyorstalpalók, szigorúan szálláshelyek szempontjából.

Kefalonia
Lefkada
Santorini
Thassos
Nyugat-Kréta
Kelet-Kréta

Társoldalak

Kréta sziget, Görögország
Kefalónia strandok, látnivalók
Karpathos, Görögország
Lefkada, Görögország
Parga, Görögország
Az itt található kép- és szövegtartalom a szerző tulajdona. Saját utazási céljaidra bármikor tetszőlegesen felhasználhatod, kinyomtathatod, közösségi oldalakon az útleírások linkjét szabadon megoszthatod - hiszen az írás Neked készült. ;-)

Azonban az útleírásból szöveget kimásolni, plagizálni, saját írásként feltünteni, a szöveggel, képekkel engedély nélkül reklámozni, a képekről a vízjelet eltávolítani írásbeli engedély nélkül nem megengedett.  Egyéb weboldalakon, nyomtatott sajtóban történő szöveg- és képfelhasználáshoz, közléshez a szerző feltétlen írásbeli hozzájárulása szükséges.