images/santorini-beszamolo-utleiras-header.jpg

Santorini Krétáról

 

Bár Santorini szigetén Krétával ellentétben nem töltöttünk heteket, egy bekezdésnél többet érdemel. Az utazási magazinok Görögországgal kapcsolatos írásaikban nagyon sokszor veszik elő a tengerre néző, kék kupolás, fehér templomok látképét. Ezt nem tartom különösebben nyerőnek, mivel az ország nem csak kék kupolás házakból áll egy vulkánszigeten, és a látkép mindenhol történő használata kissé elcsépeltté is tette a szememben a szigetet. Amint azonban lehetőség nyílt Santorinit meglátogatni, roppant kíváncsian vártam a találkozást.

Krétáról több társaság is kínál egy napos utazásokat, a szigeten töltött pár óra ígéretét, elég borsos áron, több órás fárasztó hajókázással. A legnagyobb görög szigetről szóló útleírásban már említettem, hogy egy hetes krétai nyaralásnál nem éri meg átmenni, azonban ha hosszabb időt van lehetőséged a nagy szigeten tölteni, egy percet se habozz. Bár egy pár órás ízelítő csak a szívet sajdítja, Santorini, bármennyire is elcsépeltnek gondoltam korábban, tényleg egy csoda.Santorini útleírás, beszámoló
 

Amikor először megpillantod Santorinit tengerről, az első gondolatod az, hogy egészen nagy. Elhajózol a sziget meredek, vízbe zuhanó sziklái mellett, és kikötsz valamelyik aprócska kikötőben, melyekből taxival, busszal, esetleg bérautóval indulhatsz tovább a kiszemelt úticélokhoz.

A képzeletemben korábban úgy élt, hogy van néhány aprócska település az 1-2 km hosszú félhold alakú meredély, a kaldera szélén, melyek akár gyalogszerrel is könnyen bejárhatóak. A helyszínen ébredtem rá, hogy nem egészen: amik vannak települések, azok sem kicsik, másrészt a sziget keleti oldalán, az aránylag sík és alacsony vidéken is több település található. A keleti régió kevésbé látványos része a szigetnek, ezen a területen főleg mezőgazdasággal foglalkoznak - ami mivel a szigeten nincs természetes vízforrás, nem lehet egyszerű.Santorini
 

Santorini felfedezésére az egyik legjobb kiindulópont a sziget fővárosa, Fira - azonban a települést jelző táblát elérve komoly torlódásokba is futhatsz. Szűkre szabott utcák, nagy forgalom, rengeteg turistabusz tobzódik szerteszét, egyedül a külvárosi részek nyugodtabbak egy csipettel.

A mi fő úticélunk elsődlegesen azonban nem Fira, hanem a képeslapokról és a magazinokból már jól ismert másik település, Oia volt - következzen először erről néhány gondolat.

 

Oia, meseváros

 

Nem túlzok, ha Oia-t egy valódi mesevárosként írom le, ugyanis a száznyolcvan méter magas kráter oldalára, a kalderára épített jellegzetes házak között sétálni leírhatatlan érzés. Élőben nemhogy elcsépeltnek, ellenben inkább fényesen ragyogó, csillogó ékszernek tűnik, aminek látványán a rengeteg turista sem ront. Fő sétálóutcájáról bármerre letérhetsz, hogy élvezd a páratlan kilátást, a fehér épületegyüttesek csodás látványát.

 

Santorini

 

Minden kis utcája, minden kis lejárója valódi különlegesség, szinte nincs is két ugyanolyan. Érdemes elsétálnod a főutca legészakibb pontján fekvő kilátójához, ahonnan a települést szinte teljes hosszában csodálhatod meg.

 

Santorini

 

 

Santorini, Oia
 

 

Santorini

 

Santorini

 

Santorini

 

Santorini

 

Oia, Santorini

 

Mivel a legtöbb turistabusz csak egy-két órára engedi nézelődni az utasait, a leszállás pillanatától kezdődően nagy rohanás veszi kezdetét a látogatók között. A legtöbb ember egyszerre rohan végig Oia-án, kattognak a fényképezők, készülnek a szelfik, és pont a lényegre nem jut idő: a nyugodt, merengős, minden apró kis részletre rácsodálkozó sétára. Pedig itt nemhogy órákat, de napokat is könnyűszerrel el lehet barangolni, és utána még mindig bőven tartogat újdonságot.

 

Oia, Santorini 

 

Santorini

 

Santorini

 

Oia

 

Ha teheted, csak és kizárólag olyan utat válassz, ami útba ejti Oia-t, ha valóban részese szeretnél lenni Santorini csodájának.

 

Fira

 

A főváros, Fira is lenyűgöző, de Oia mellett némileg elhalványul. Az épületek érezhetően modernebbek, a hömpölygő tömeg népesebb, üzletsorok és tavernák fekszenek egymás mellett. A település hosszában és széltében is nagyobb kiterjedésű, mint a festői északi falu, érezhetően több főutcával és térrel: eltévedni ugyan itt sem igazán lehet, de nagyokat sétálni igen.

 

Fira

 

Fira

  

Santorini

  

Santorini, Fira

 

Santorini
 

 

Santorini

 

Santorini, Fira

 

Exkluzivitása miatt Santorini nem olcsó sziget, de az biztos, hogy év legjobb muszakáját Santorinin ettem, nagy és minőségi adagokat kaptunk, bármit is kértünk.

Santorini sokkal többet érdemel a turisták többségének néhány órás villámlátogatásánál, de akinek más lehetősége nincs, így is rendkívül jól fogja magát érezni. Igazi unikum, páratlan látvány és egyedi hangulat fogad, és ezt a világ más részén sehol nem találhatod meg. Valódi, hamisítatlan, kék-fehér mesevilág.

 

Santorini, Görögország

 

©2008-2016 viizo | viizo.trance@gmail.com | Minden Jog Fenntartva.

Az itt található képtartalom és szöveg egyéb oldalakon történő felhasználásához, közléséhez az író feltétlen írásbeli hozzájárulása szükséges.

Társoldalak

Kréta sziget, Görögország
Kefalónia strandok, látnivalók
Karpathos, Görögország
Lefkada, Görögország
Parga, Görögország
Az itt található kép- és szövegtartalom a szerző tulajdona. Saját utazási céljaidra bármikor tetszőlegesen felhasználhatod, kinyomtathatod, közösségi oldalakon az útleírások linkjét szabadon megoszthatod - hiszen az írás Neked készült. ;-)

Azonban az útleírásból szöveget kimásolni, plagizálni, saját írásként feltünteni, a szöveggel, képekkel engedély nélkül reklámozni, a képekről a vízjelet eltávolítani írásbeli engedély nélkül nem megengedett.  Egyéb weboldalakon, nyomtatott sajtóban történő szöveg- és képfelhasználáshoz, közléshez a szerző feltétlen írásbeli hozzájárulása szükséges.