images/mallorca-beszamolo-utleiras-viizo-header.jpg

Mallorca útleírás

Baleári kitérő

 

2010-ben a korábbi évektől eltérően már kora tavasszal elkezdtünk keresgélni a lehetséges nyaralási úticélok között. Míg régebben sokszor előfordult, hogy csupán az indulási időpontot megelőző 2-3 hét valamelyikében bukkantunk az aktuális álomcélra, idén ez másként alakult. A korábbi autós kalandok helyett ezúttal kifejezetten repülővel megközelíthető helyszínre vadásztunk, és azon belül is mindenképp valamely szigetre vágytunk. A lista aránylag hamar leszűkült két mediterrán célpontra, Ciprusra és Máltára.

Ciprusra főleg a tengerpartok, a természet szépsége terelte a figyelmem, míg Máltára az afrikához való közelség, az arab-európai kultúra egyvelege vonzott volna. Végül Ciprust kiejtettük, és elkezdtünk kifejezetten Máltára fókuszálni. Az ilyenkor szokásos információgyűjtés következett a különböző fórumokon, tapasztalatok, útleírások olvasása. Akik már jártak már ott, nagyon dicsérték a szigetet, viszont sokan kiemelték, hogy nem kifejezetten a strandosok álma Málta, itt inkább más értékeket keresők találják meg a számításukat. Ez gondolkodóba ejtett, hiszen számomra a nyári pihenés idején nagyon fontos a szép természeti környezet, amihez nagyban hozzájárulnak a lehetőleg minél egzotikusabb strandok is. Egy Máltáról szóló útifilm megtekintése végül lebeszélt a szigetről: rengeteg a kulturális emlék, látnivaló, azonban sajnos a természeti környezet, a strandok nem olyanok, mint amit elvárnánk. Jóval inkább városnézős, mintsem strandolós úticél. 

És ekkor jött a képbe Mallorca. Kb. tíz évvel ezelőtt találkoztam a szigettel először komolyabban, valamelyik nyomtatott sajtóban volt egy néhány oldalas kedvcsináló róla, amit egy gyönyörű, zöld és kék árnyalatokban játszó, kristálytiszta vizű part fényképével illusztráltak - lepadlóztam a látványtól. Az volt a pillanat, amikor eldöntöttem, el kell mennem egyszer oda! Amikor a térképen megláttam a sziget nevét, menthetetlen voltam. Belőttük az utazás időpontját, kiválasztottuk az utazási irodát, és innentől már nem maradt más teendő, mint várni a felszállás napját. Ekkor még mindig csak április környékét írtuk, így volt időnk alaposan felkészülni a szigeten lévő látnivalókból, strandokból. 

A felszállás napja végül elérkezett: a kivilágított éjszakai Budapest gyönyörű látképe fölött elindultunk, hogy két és fél órás repülést követően megérkezzünk Palma De Mallorca repülőterére. Mivel otthon induláskor hűvös volt az idő, így különösen kellemes érzés volt, ahogy megcsapott bennünket a forró mallorcai éjszaka, amit épp csak felfrissített a tenger felől lengedező szellő.

Az utazási irodás nyaralókat magyar asszisztencia várja, ahol rövid eligazítást követően már mindenkit visznek is a szállására. 

 

a főváros, palma de mallorca
 

Sajnos az első napon nem volt részünk strandolásban, ugyanis a derült kora reggeli órákat követően szinte végig felhővel borított volt az ég, és emellett a hőmérséklet sem emelkedett 25-27 C fölé. Jó idő volt, de nem igazán strandon barnulós, így városnézés mellett döntöttünk: bementünk Mallorca gyönyörű fővárosába, Palmába.

Palma városképét a tenger felől szinte mindenhonnan jól látható La Seu katedrális uralja, egyedi ízt kölcsönözve a városnak. 

 
Mallorca útleírás, beszámoló, Palma de Mallorca

 
Palma de Mallorca La Seu


Mallorca La Seu katedrális

A fővárosba vezető utak meglehetősen jók, de ez jellemző az egész szigetre: rossz úttal szinte sehol nem találkozhatsz. A monumentális méretekkel rendelkező, homokkőből épült Katedrális távolról és közelről is gyönyörű, igazi élmény körülötte sétálni, meg-megállva megcsodálni. A spanyolok gondoskodnak a megfelelő körítésről, ugyanis a La Seu-t mindenfelől rendben tartott parkok, virágos kertek, pálmaligetek szegélyezik. Az óváros felőli sikátoros részen is hangulatos sétálgatni, főleg este, amikor kivilágítják az épületeket, köztük magát a Katedrálist is. Számítani kell rá viszont, hogy ezen a környéken minden napszakban sok a nézelődő. 

Mallorca La Seu Cathedral

Mallorca Palma


 

A közbiztonság a főváros központjában kiválónak értékelhető, de ez egész Mallorcára jellemző: a rendőri jelenlét szinte mindenhol érezhető, viszont sosem zavaró. Úgy tűnik, hogy ők valóban segíteni és megelőzni vannak ott, nem pedig bírságolni és büntetni - néhányan közülük még a turistáknak is szívesen segítenek. Az árak terén a főváros központi része viszonylag drágának mondható, van ahol 3-4 euróért ihatsz 2 dl ásványvizet. Ha nem akarsz túl sokat haszontalan, vagy máshol olcsóbban beszerezhető dolgokra költeni, akkor tényleg nézd meg, mire adsz ki pénzt. Tapasztalatom szerint az éttermekben főleg a vízzel érdemes vigyázni, ugyanis annak az árazását előszeretettel hagyják le az étlapokról, és 4-5 fő ha csak fejenként egy pohár vizet kér is, az akár 10-20 euróval is megdobhatja a számlát.

 
Mallorca Palma

Végül felhők ide, borult idő oda, már az első nap is megmártóztunk a tengerben a főváros megtekintése után, mégpedig az S'Arenal kikötője mögött található sziklastrandoknál. Itt a magaslatra felsétálva luxus villanegyedbe juthatsz, ahonnan 100-200 méterenként vezetnek lejáratok a tengerhez. 

 


 Mallorca el Arenal beach strand

Mallorca beach es trenc


Másnap rögtön egy igazi nagyágyút céloztunk be: sokak kedvenc strandját, a fővárostól mindössze húsz perces autózásra lévő Es Trenc beach-et. Megtalálni egyszerű, miután belőtted a térképen az irányt: GPS nélkül, csupán a táblákra hagyatkozva is sima az út.

Sa Rápita álmos, de idilli üdülővároskáján átutazva meg is érkezel Ses Covetes-be. Parkolni egyszerű, mindenki az út mellett áll meg, bár innen még néhány száz métert kell sétálnod a strandig.

Miután leérsz a homokfövenyre, örömmel konstatálhatod, hogy a stranddal kapcsolatos leírások tényleg nem túloznak: itt valóban karib-tengeri érzése lehet a nyaralónak. A tenger a zöld és a kék minden árnyalatában pompázik, a homokföveny fehérbe hajló, a fürdőzők pedig pálmalevéllel fedett napozóágyak alatt hűsölhetnek. A strand mögött nádkerítéssel elkerített homokbuckák teszik teljessé a látványt.

A tenger gyönyörű színeit természetesen itt is az erős napsütés hozza ki a legjobban, így ide mindenképpen forró, napsütéses időben utazz.

es trenc 'Ses Covetes': 
 

Mallorca es Trenc beach

Mallorca es Trenc beach


Mallorca es trenc beach beszámoló


Mallorca es Trenc 


Es trenc Mallorca


Bár a víz már a Ses Covetes jobb oldalán lévő strandon is szép, a 'classic' Es Trenc részen csak az igazi! Ide Colonia Sant Jordi felé továbbmenve juthatsz el, egy sóbányánál kell lefordulni a főútról. Két parkoló is segíti az autóval érkezőket, mindkettő fizetős. Innen már csak néhány homokdűne alagúton kell átjutnod, és szemed elé tárul az igazi, 'classic' Es Trenc. A Sá Rapitától Colónia San Jordi-ig húzódó szakaszon itt jön át legjobban a gyönyörű, üvegszerűen átlátszó tenger, a finom türkiz árnyalatok: trópusi hangulat, távol a trópusoktól. Érdekesség, és számunkra meglepő volt, hogy dacára az itteni sekély víznek, a tenger hőmérséklete elég hűvös. Itt nincs olyan mint pl. a görög szigetvilágban, hogy csak fogom magam és belesétálok a vízbe, mert annyira meleg a tenger - itt kicsit szoktatni kell magad hozzá. 
 

es trenc 'classic':

 

Es trenc Mallorca

 
eS tRENC mALLORCA

Es Trencen mindig sokan vannak, viszont mivel több száz méteren keresztül húzódik a strand, könnyen lehet találni kevésbé zsúfolt részt a parton. Ha Mallorcán jársz, és szívesen éreznéd magad karibi hangulatban, Es Trenc kötelező! :) 

Mallorca es trenc 

Mallorca es Trenc beachEs trenc beach Mallorcaa keleti part


Mallorca igazi kincsei azonban sziget keleti oldalán található 'Cala'-k, a szárazföldbe benyúló, sziklák által közrefogott kisebb-nagyobb fürdőhelyek. Rengeteg van belőlük, de ennek ellenére egy-egy megtalálása akár komolyabb feladat is lehet, hiszen a sziget szélén nincs út. A főút a partvonaltól több kilométer távolságra húzódik, innen vannak leágazások, mellékutak a tengerhez.

Az egyik legszebb mallorcai cala az Es Trenc-nél területileg jóval kisebb, de legalább olyan látványos Cala Mondrago. Odajutnunk nem volt egyszerű: a GPS több alkalommal is eltévesztette az útirányt, mire végül rábukkantunk a strandra. A természetvédelmi területen belül fekvő, kiépített fürdőhelynél parkolóban van lehetőség az autó lerakására, ám a férőhelyek száma korlátozott, célszerű idejében érkezni. Cala Mondrago lényegében két egymással szemben lévő, védett öböl, melyeket a part mentén összeköt egy kiépített gyalogút. Ezen gond nélkül lehet ide-oda sétálni közöttük, megcsodálni a kristálytiszta vizet, a gyönyörű természeti környezetet.  


Cala mondrago, Mallorca

Cala Mondrago Mallorca

 
Mallorca

A tenger Es Trenc-nél is tiszta és átlátszó, de Mondragónál ez a két szó mintha új értelmet nyerne: mindenképp látni kell, mennyire gyönyörű itt a víz! Az iker-öblökben sok a nyaraló, hiszen mindenki szeretné megcsodálni a strand csodás szépségét, de a parkolónál lévő, kiépítettebb részből csak át kell sétálni a másik öbölbe: ott kevesebben vannak, és ugyanolyan szép. Mi át is úsztunk egyikből a másikba, ajánlom mindenkinek, aki jó úszó - számunkra igen nagy élmény volt.


Mallorca Cala Mondrago


Cala Mondrago


Mallorca útleírás, beszámoló

Cala Mondrago, Mallorca beszámoló

Cala mondrago Mallorca

 

cala llombards


Cala Llombardsot nem céloztuk be külön, egyszerűen megálltunk valahol az út mellett, lesétáltunk egy lépcsőn és elénk tárult egy újabb gyönyörű cala, amit később a képek alapján azonosítottunk be. Itt is némi zsúfoltság fogadhat a homokfövenyen, ám miután lepakolsz, már fel sem tünik, hogy sok az ember. A magas sziklák által körülvett víz fentről gyönyörű azúrkék, azonban lent a turisták sajnos néha gondoskodnak róla, hogy ússzon egy-két műanyag a víz tetején. Van egy kis büfé a strandolók mögött parton, ami ki is használja a monopol helyzetéből fakadó előnyt, elég magasan árazza be az ételeit. A cala jobb oldalán lévő sziklapadról ugrálni is lehet, sokan hódoltak is a lehetőségnek (amit én sem hagytam ki.. :)).
 

 
Cala Llombards, Mallorca

Cala Llombards

Cala Llombards

Cala Mallorca


Cala Mallorcacala mesquida


Mallorca északkeleti csücskében bukkanhatsz erre a vad szépségű cala-ra. Idejutni mindenhonnan rendkívül egyszerű: meg kell célozni Arta városát, onnantól kis térképezés segítségével táblák jelzik az irányt. A strandra a parkolást követően nádkerítéssel szegélyezett homokdűnéken keresztül vezet az út. Sajnos ott jártunkkor piros zászlóval le volt zárva a strand, amit személy szerint nagyon sajnáltam, mivel szerettem volna megmártózni a habokban. A szél által gerjesztett méteres hullámok verdesték vad erővel a partot, így csupán a lábunkat hűsítettük le - amíg ki nem sípoltak a vízből mindenkit. Szép időben igazi élmény itt a fürdés, Mallorca északi részének egyik legjobb és leghangulatosabb strandjának tartom a Mesquidát.


Cala Mesquida


Cala Mesquida

Cala Mesquida

Cala Mesquida Mallorca   

el colomer, cap de formentor, platja de formentor


Alcudia városán csupán átmentünk, az óváros mór falaira is csak egy pillantást vetettünk - hogy utána megcsodáljuk az El Colomer-t, azaz galambsziklát, Mallorca egyik leghíresebb természeti látványosságát. A több száz méter magas, szinte függőleges sziklafalak látványával kevés szépség ér fel a szigeten, amiknek megcsodálásához kilátót építettek.

 El Colomer Mallorca

 

El Colomer Mallorca

Mallorca

El Colomer Mallorca


El Colomer Mallorca

Innen már csak pár km-re van a sziget legészakibb pontja, a Cap De Formentor. Jól kiépített, kiváló minőségű út vezet az itt található világítótoronyhoz. Parkolni sajnos itt már nem olyan könnyű, ugyanis a saját parkolója nagyon hamar betelik, és így az út szélén kell letenni a járművet.  

  Formentor

Formentor 

Miután kigyönyörködted magunkat az El Colomer és Cap De Formentor látványában, visszafelé akár le is hűsítheted magad a Platja de Formentor habjaiban. Az első, Mallorcán épült öt csillagos szálloda miatt milliomosok strandjának elnevezett part szép vidéken fekszik - két magasabb domb zárja közre az öblöt - azonban vannak nála sokkal különlegesebb fürdőhelyek is a szigeten.

 
Platja Formentor beach


Mallorca Formentor beach

Tovább a mallorcai útleírás 2. oldalára...

Szállássegéd - apartmanok, studiók

Meglehetősen sok kérdés érkezik e-mailben, hogy hol célszerű megszállni egy-egy nyaralóhelyen, mik szólnak egy-egy szálláshely mellett vagy akár ellen. Néhány mondatos gyorstalpalók, szigorúan szálláshelyek szempontjából.

Kefalonia
Lefkada
Santorini
Thassos
Nyugat-Kréta
Kelet-Kréta

Társoldalak

Kréta sziget, Görögország
Kefalónia strandok, látnivalók
Karpathos, Görögország
Lefkada, Görögország
Parga, Görögország
Az itt található kép- és szövegtartalom a szerző tulajdona. Saját utazási céljaidra bármikor tetszőlegesen felhasználhatod, kinyomtathatod, közösségi oldalakon az útleírások linkjét szabadon megoszthatod - hiszen az írás Neked készült. ;-)

Azonban az útleírásból szöveget kimásolni, plagizálni, saját írásként feltünteni, a szöveggel, képekkel engedély nélkül reklámozni, a képekről a vízjelet eltávolítani írásbeli engedély nélkül nem megengedett.  Egyéb weboldalakon, nyomtatott sajtóban történő szöveg- és képfelhasználáshoz, közléshez a szerző feltétlen írásbeli hozzájárulása szükséges.