images/kelet-kreta-beszamolo-utleiras-fejlec.jpg

Kréta SPECIAL (Kelet-Kréta) útleírás - 2. oldal

 

A Mirabello öböl és strandjai

 

Kréta keleti régiójának egyik legszebb üdülőövezete a Mirabello-öböl északi része. Ahogyan a szikrázó napsütésben az út ráfordul Elounda partvidékére, máris megérted. A festői kilátás, a Kolokytha félsziget látványa, a part közelében türkizként ragyogó tenger egy pillanat alatt kellemes borzongással tölt el: olyan gondolatok kelnek szárnyra benned, hogy igen, ezért jöttem. Ezt akartam látni, ezt akartam átélni, ezt akartam érezni. 

 

Mirabello-öböl, Kréta

 

Elounda környezete nem csupán természetileg szép, de krétai viszonylatokban meglepően rendezett és gazdag. A környékbeli dombokon luxus apartmanok és sokcsillagos hotelek magasodnak, ám még nem zavaró mértékben. A strandok között vannak gyönyörűek és meglepően néptelenek, és vannak átlagosnak mondható, kiépített partok. Ezen a néhány kilométeres szakaszon gyakorlatilag szinte bárhol strandolhatsz: Te döntesz, melyiket szeretnéd.

Maga a település, Elounda egy helyes kis üdülőfalu, szupermarketekkel, bárokkal, jópofa kikötővel. A környék legnagyobb városa, Agios Nikolaos sem piskóta, de vele még lentebb kiemelten foglalkozom.

 

Istro, Voulisma beach


Az öböl déli részén, Pachia Ammostól Istro falucskáig látványos, néptelen sziklastrandok és kiépített fürdőhelyek váltják egymást. A tenger mellett vezető főútról ezek egy része jól látható, de néhányhoz kissé trükkös a lejutás. Szerencsére a legjobb strandokat nem gond megközelíteni: közvetlenül Istro település közelében, a főút mellett sorakoznak: több, egymástól alig pár száz méterre lévő öblökben nyílik lehetőség a fürdőzésre.

 

Voulisma beach

 

A legtágasabb, és egyben az egyik legszebb ilyen öböl Voulisma - messziről is látható, türkizkék vizének ragyogása sokakat megállásra késztet. Egyszerű megközelíthetősége miatt igen népszerű, így sajnos némileg zsúfolt is. Amikor lementünk fürdeni, érdekes tapasztalat volt, hogy míg Voulisma nyugati oldala a kissé szemetesnek látszott, addig keleti oldalon kristálytiszta víz fogadott. A népsűrűség mindkét oldalon megegyezett, így a tengeráramlatokra fogtam a dolgot.

A part szinte teljes hosszában napernyők és napágyak sorakoznak, fentebb egy magaslaton tengerparti bar szolgálja ki az igényeket. A vízhőfok meglepően kellemes: 40 fokos kánikulában is csak fogod magad és belesétálsz. A puha, aranyhomokos part és a lassan mélyülő víz kifejezetten családbaráttá teszik ezt a beachet, amely az északkeleti régió egyik legjobb strandjaként nem is vitás, hogy megkapja tőlem a 'tetszett' plecsnit. 

 

Xerocambos

 

A nagy kedvenc. Már maga az ide vezető út, közelítsd meg akár délről, akár északról, érdekes és nem mindennapi élmény lesz: kopár és zord hegyeken keresztül vezet, jókora meredélyek mellett, kacskaringós útvonalon. A leghatásosabb a déli, Ziros irányából érkező belépő: a környező vidék, a tengerpart az itteni magaslatokról tárul eléd a leghatásosabban. Nem fogod kibírni, hogy ne állj félre és ne fényképezz: lesz mit, hidd el.

 

Út Xerocambosra

 

Xerocambos

 

Xerocambos

 

A Kréta délkeleti szegletében elterülő, tengerparti falucska ritkásan elszórt apartmanokból, és néhol egy-egy tavernából áll. A már sokszor megénekelt, időtlen nyugalmat itt éreztem leginkább a régióban: itt aztán tényleg megáll az idő. Semmi dolgod nincs, csupán lesétálni valamelyik gyönyörű környékbeli öbölbe, úszkálni a halakkal a rendkívül kellemes hőfokú Líbiai-tengerben, gyönyörködni a kristálytiszta vízben - az idillhez csupán hozzátesz egy fenséges ebéd valamelyik helyi tavernában.

Xerocambos legszembeötlőbb, leglátványosabb tengerpartja az Amatos beach - el sem lehet téveszteni, mivel a település főstrandja. Bár a krétai strandbiblia, a cretanbeaches szerint valójában Mazida Ammos a tekintélyes öböl helyes neve, a névproblémán gyorsan lendüljünk is túl. Ha csak úgy hívnák is, hogy 26-os számú tengerpart balra, az sem változtatna a tényen: Kréta egyik legszebb tengerpartján járunk.

 

Xerocambos

 

A tenger vize üvegszerűen átlátszó, zöldes-türkizes árnyalatokban játszik, a hullámzás minimális. A lassan mélyülő víz hőmérséklete senkit nem fog idő előtt kizavarni a vízből, remek érzés benne tartózkodni. A finom, homokfodros föveny a parton és a vízben kisebb-nagyobb sziklákkal tarkított, ám a fürdőcipőt nyugodtan hagyd otthon: a zömében kellemes tapintású, puha homok miatt nem lesz szükséged rá.

 

XerocambosBár úgy gondoltam, főként Amatosra fog csoportosulni a reflektorfény, és ezzel együtt az a néhány ide ellátogató ember, de a több száz méter hosszú öböl fövenyén szinte senki nem élvezte a fürdést. Kora délután, szikrázó napsütésben üres volt a part! Komolyan mondom, ha nem látom, talán el sem hiszem: kívánni sem lehet ennél nagyszerűbbet.

És hogy miért nem a kristálytiszta vizű, gyönyörű Amatos lett a kedvencem Xerocambosban? Mert volt még nála is jobb.

A fő strandon túl, picit északabbra egymást érik a szebbnél szebb kis öblök: itt ugyan már van néhány ember, ám ezek hangulata, a szinte fehérben játszó átlátszó tenger, a víz alatt megcsillanó kövek még talán Amatosra is rátettek egy lapáttal. 


Xerocambos

 

Xerocambos strand

 

Xerocambos

 

Bár a sziklastrandokért általában jobban rajongok, a Xerocambosban tetten érhető hangulat, és azt megalapozó látvány teljesen elcsavarta a fejem. 

 

Xerocambos

 

Raki Xerocambosban - Egészségedre!

 

Xerocambos

 

Kato Zakros

 

Xerocambostól északra, kb. fél órás autózással érheted el a Kréta egyik legzordabb látványt nyújtó tengerpartját. Leérve egy apró parkoló, és néhány taverna fogad, a széles parton szinte elveszik az a kevés ember. A kopár, kietlen hegyek által körülvett öböl fövenye kavicsos, fürdőcipő ide már ajánlott: több helyen is csúszós, kerek kövek nehezítik a vízbe bejutást. Az öböl többek között sznorkelezésre is egészen jó: az élővilág a szokásos, kisebb-nagyobb halak alkotta kínálatból áll.

 

Kato Zakros

 

Kato Zakros

 

Kato Zakros, Kréta

 

Kato Zakros

 


A közelben található további nevezetesség a strandtól alig pár perces sétára található mínoszi palota, valamint az impresszív látványt nyújtó szurdok, a Nekron Canyon (Halottak Völgye).

 

Nekron Kanyon

 

Vai palm beach

 

Nem hagyhattuk ki.

Kréta talán legellentmondásosabb strandját sokan szidják, sokan dicsérik, kíváncsi voltam, mi hát az igazság. Aki olvasott már Krétáról, az tudja, hogy Vai-nál található Európa legnagyobb természetes pálmaerdeje, itt forgatták az egyik legelső Bounty reklámot, és eleinte ide hozták fürdeni roskadásig tömött buszokon az embereket a nyaralóvárosokból.

Prevelit, a másik krétai (nagyon bejövős) pálmás beachet tavaly már meglátogattuk, most elérkezett Vai ideje.

Megközelítés terén könnyű dolgod van, ugyanis Sitia városától meglepően jó minőségű, és egészen normálisan kitáblázott út vezet egészen a híres tengerpartig. A forgalom rendkívül gyér, alig néhány jár autó a környéken, pedig jó irányba tartasz: a kopár tájon átvágtatva egyszer csak elkezdenek feltünedezni az első pálmák, hogy néhány száz méterrel később már valóban igazi erdőt alkossanak. Az első meglepetés igazán kellemes: valóban erdőről beszélhetünk, tényleg sok a pálma, és egészen komoly méretű fákról van szó, nem holmi két-három méteres apróságokról.

 

VaiA kerítéssel elválasztott fák mellett elautózva hamarosan elgurulsz egy díjfizető kapuig, majd néhány euro leszurkolása után már le is teheted az autót. 

Második meglepetés: autók alig vannak a parkolóban, buszok pedig még mutatóban sem. Bár még nincs dél, de meglepően sok a szabad hely. A strand bejáratánál magas pálmák köszöntenek, melyeken túl a tenger kékje csillog: első pillantásra nem is olyan rossz hely ez! =)

 

Vai beach, Kréta

 

De második pillantásra sem az. A beachen délelőttönként alig lézeng valaki, csak néhányan fotózkodnak a pálmákkal: jó érzés így látni a sziklaöblöt. Ha leszámítod a pálmákat, maga a tengerpart egy átlagos kelet-krétai sziklastrand, homokos fövennyel, és tiszta, zöldeskék vízzel - viszont a fák sokat dobnak rajta. 

 

Vai

 

Vai

 

Mivel én amúgy is kedvelem hasonló jellegű öblöket, így igazán kellemesen éreztem magam a pálmák árnyékában pihenve, és a vízben sznorkelezve egyaránt. Utóbbira picit ki is térnék, mivel meglepően nagy a zsongás fogad a vízfelszín alatt: a centiméteres apróságoktól egészen a 30-40 centis halakig elég sok mindennel találkoztam, melyek főként az aljzat méretes sziklapadjai körül csoportosulnak.

Vai természetvédelmi terület, így a kb. 5000 fából álló, teljes pálmaerdő bejárására nincs mód, csak a tengerpart mentén húzódó sáv nyitott a látogatók felé.

 

Vai

 


A kellemes, itt töltött óráknak az időközben lassan érkező tömeg vet véget: kora délutánra megtelik az összes napágy, elfogynak a helyek a pálmák alatt. Még éppen nem zavaró, de a dübörgő főszezonban inkább nem képzelem el, mi lehet.

Valami viszont igazán felbosszantott: a hőségben felforrósodott homokfövenyen egymáshoz csatolt járópallók segítenék a közlekedést, elvileg. Azonban nem segítik, inkább akadályozzák, ugyanis rosszul vannak egymáshoz rögzítve, néhol 20-30 centis szintkülönbségekkel: rengetegen csetlettek-botlottak rajtuk, én is konkrétan vagy 3-4-szer buktam fel ezekben, vagy rúgtam véletlenül beléjük. A végeredmény a részemről egy törött nagylábujj, ami utána hetekig nem volt a helyzet magaslatán - Vai erősebb volt, mint én. :) Remélem mielőbb kijavítják ezt a megoldást, mert roppant balesetveszélyes. 

Egy másik apró megjegyzés, avagy inkább jó tanács: a helybeli taverna kínálatát mindenki messze kerülje. Futószalagon gyártott, kicsi és drága adagok, ráadásul nem is túl jók - csak fenyegető éhhalál esetére javallott. 

Utóbbi két dolgot leszámítva kellemes csalódás volt számomra Vai: ha nincs az egekben az elvárásod, emberi időben érkezel, és tudod mikor kell távozni, élvezni fogod.


Vai strand

 

Vai beach

 

Vai

 

Psili Ammos

Miután kipálmáztad magad Vai-n, és elkezdesz aggódni az egyre nagyobb lélekszám miatt, a legnagyobb szívességet azzal teszed magadnak, ha egyszerűen átsétálsz a közeli Psili Ammosra. Az ide vezető ösvény a Vaira néző magaslati kilátónál kezdődik, és pár perces sétát követően már Te magad is élvezheted a beachet.

A tengerpartja sokkal szebb, mint a nagytestvér, csak éppen a pálmasor hiányozik a háttérből. Mivel ebben a könnyen elérhető, káprázatos kis öbölben szinte soha nincs senki, úgy gondolom, hogy a Vai-ra elzarándokoló emberek be vannak oltva a természeti szépségek ellen. Más magyarázat nem lehet. =)

 

Psili Ammos, Kréta

 

Itanos


Kréta keleti csücskén van még egy igencsak említésre méltó öböl trió, az Itanos beachek. Különlegességük, hogy a közelükben ásatási terület van, ám nem csupán a szárazföldön, hanem a víz alatt is vannak épületmaradványok. A déli strand partján pálmák emelkednek, a középső környékén vannak a romok a vízben, ám a legjobb az északi, egyben a legnagyobb öböl. Az öblöknek közös nevezőjük az aprókaviccsal kevert homokos fövenyük, helyenként nagyobb kövekkel és sziklákkal.

 

ItanosA kristálytiszta vízben olyan vízi élővilág fogadott itt, amilyet eleddig Görögországban csak Shinarián tapasztaltam tavaly, de ott sem ilyen mértékben: több száz (!) fős halrajok úszkáltak az öbölben, sodortatták magukat a hullámokkal, örvénylettek és rebbentek szét. Vagy 2-3 órán keresztül figyeltük őket: ha tovaúszott az egyik ezüstös csillogású raj, jött helyette két másik. Frenetikus élmény volt, mondanom sem kell: azóta ismétlést akarok.

 

Itanos

 

Itanos

 

Chrissi


Ierapetra városának egyik legfőbb vonzóereje a vele szemben lévő, egy órás hajókázással elérhető sziget, Chrissi. A település lakói ezzel tökéletesen tisztában is vannak, és minden téren igyekeznek is kihasználni az ebből fakadó előnyöket. Ahogyan fentebb már írtam, kis túlzással minden második kapualjban árulnak jegyeket a szigetre induló 3-4 hajóra, amik délelőttönként futnak ki a kikötőből.

Előre betervezett Chrissi-s napunk reggelén kicsit tartottunk tőle, hogy aznap délelőttre esetleg már nem kapunk jegyet, így megvolt a B tervünk is vész esetére - de nem volt rá szükség. Leparkoltunk a városban valahol a kikötő környékén (eszetekbe ne jusson fizetni a parkolásért a 'Parking Chrissi' parkolókban, amikor ingyen szinte bárhová félreállhattok), és alig sétáltunk néhány métert, amikor már megszólítottak: Come to Chrissi, my friends! 

Bár a felkínált ár meglepően jó volt, a hajó időpontja nem stimmelt nekünk (csak 4 órát maradtunk volna a szigeten), így újabb utcasarkot elhagyva egy másik árusnál vettük meg. Ott minden klappolt, ráadásul hosszabb tartózkodásért kevesebbet fizettünk, mint amit az első ajánlott. Az már csak a ráadás, hogy nem volt egy kedves barátja sem Budapestről, legalábbis amiről említést tett volna. =) 

Bár a hajókat az osztogatott prospektusokban az igen magas önbizalomról tanúskodó 'luxury' és hasonló jelzőkkel illetik, és kívülről nem is néznek ki rosszul, ne ringassa senki abba a hitbe magát, hogy az utastérben kristálycsillárok és míves berendezés várja - a célnak mindenesetre tökéletesen megfelelnek, elvisznek A pontból B-be.

A sziget partjához közeledve egyre inkább láthatóvá válik, hova is fut be a hajó hamarosan: a víz egyre világosodik és sekélyebbé válik, a tenger foltokkal tarkított aljzata fokozatosan látható lesz, igen látványossá téve a beérkezést.

 

Chrissi

 

Chrissi

 Kikötés után választhatsz, hogy maradsz a közelben lévő South beachen, vagy átsétálsz a sziget túlfelére, ahol maga a híres Belegrina beach (turistacsalogató, elkoptatott szóval Golden Beach) fehér homokfövenye vár. Belegrinához kiépített ösvény mutatja az utat, mely cédrusok és a vakítóan világos homokdűnék között kanyarog. Alig 10 perces séta után feltűnik egy zöldellő sáv a horizonton: üdv Kréta egyik legszebb strandján!

 

 Chrissi

 


A tenger zölden-kéken világító színe igazán pazar látvány, amit kiegészít a végig fehér homokkal borított part. Chrissi ezen része a Kelet-Kréta legfotogénebb tengerpartja címet csont nélkül hozza: köszönjük a többi induló résztvételét, ők majd kapnak valami vigaszdíjat. 

 

Chrissi strand

 

Chrissi sziget

 

A hajóval érkező csapat két részre osztódik: az egyik kupac rohanvást indul elfoglalni a szimpatikusabbnak ítélt napágyakat, a másik szűnni nem akaró kattintgatásba kezd a fényképezőkkel.

Érdemes egy picit feltérképezned a partot, mert az útikönyvek néha bizony elfelejtik említeni, hogy sok helyen a víz alatt, szinte láthatatlanul, kellemetlen kőpadok, kisebb-nagyobb kövek húzódnak meg, amik jelentősen megnehezíthetik a bejutást. Bentebb már fehér homokos aljzat vár, csak addig el kell valahogy jutni. 

A látvány miatt Chrissi azonnal megvesz: hibátlan a trópusi illúzió. Ha netán hiányoznak a pálmák, menj el Vai-ra, rakd össze fejben a kettőt és élmény kipipálva. :) Nekem abszolút nem hiányzott. 

 

Chrissi beachAjánlott picit elbóklászni a sziget belsejébe is, ahol a fehér homokdűnéken több száz éves, valószerűtlenül csavarodott törzsű cédruserdőben sétálhatsz, teljes magányban. A parton zsibongás, itt síri csend és nyugalom. Ha figyelmes vagy, helyenként még kagyló- és csigaházak millióit is láthatod, rózsaszínes-fehéres színeket kölcsönözve a tengerpartnak.

 

Chrissi

 

Chrissi, Kréta

 

A szépségnek itt is ugyanaz a hátulütője, mint minden felkapott helynek: az emberek, akikkel folyamatosan futnak be a hajók. Hogy ne legyen zavaró a tömeg, el kell menned Belegrina valamelyik szélére - a keletit javaslom. 

 

Chrissi

 

Chrissi

 

Chrissi

 

Chrissi

 Egy másik, ismertebb fürdőhely a szigeten a South Beachen és Belegrinán kívül az utóbbitól nem messze húzódó Hatzivolakas - azonban itt a víz már nem zöld, a föveny nem fehér, és a hullámzás is erősebb.

 

Chrissi

 

 

Hopp, ez az oldal is elfogyott, de még közel sincs vége:

 


Tovább a krétai útleírás harmadik oldalára...
(click here for next page)
 

 

Szállássegéd - apartmanok, studiók

Meglehetősen sok kérdés érkezik e-mailben, hogy hol célszerű megszállni egy-egy nyaralóhelyen, mik szólnak egy-egy szálláshely mellett vagy akár ellen. Néhány mondatos gyorstalpalók, szigorúan szálláshelyek szempontjából.

Kefalonia
Lefkada
Santorini
Thassos
Nyugat-Kréta
Kelet-Kréta

Társoldalak

Kréta sziget, Görögország
Kefalónia strandok, látnivalók
Karpathos, Görögország
Lefkada, Görögország
Parga, Görögország
Az itt található kép- és szövegtartalom a szerző tulajdona. Saját utazási céljaidra bármikor tetszőlegesen felhasználhatod, kinyomtathatod, közösségi oldalakon az útleírások linkjét szabadon megoszthatod - hiszen az írás Neked készült. ;-)

Azonban az útleírásból szöveget kimásolni, plagizálni, saját írásként feltünteni, a szöveggel, képekkel engedély nélkül reklámozni, a képekről a vízjelet eltávolítani írásbeli engedély nélkül nem megengedett.  Egyéb weboldalakon, nyomtatott sajtóban történő szöveg- és képfelhasználáshoz, közléshez a szerző feltétlen írásbeli hozzájárulása szükséges.