images/kreta-beszamolo-utleiras-viizo-header.jpg

Karpathos off, Kréta on


2012 számunkra különleges év volt, ezért valami egyedi csemegét terveztünk. 

A lehetséges úticélok közötti keresgélésnél, a mediterrán szigetek átnézésekor rábukkantunk ugyanis egy görög szigetre, amiről a kevés, neten elérhető útleírás nem mindennapi helyként számolt be: Karpathos szigetére. Repülővel - igaz akkor még csak Pozsonyból - de elérhető: kevesen ismerik, gyönyörű tengerpartok és vadregények tájak váltják egymást. Kell ennél több? :) Nekünk nem kellett, így mivel idén több szempont miatt a saját szervezést elvetettük, némi utánajárás után találtunk is egy irodát, aki utaztat ide. Ráadásul nem csak 7 napos utakat hirdetnek, hanem 12-14 naposakat, jól hangzik. Kiválasztottuk a szállást, befizettük az előleget, és vártuk az utazás napját – de ekkor még csak kora tavaszt, azaz március környékét írtunk, laza 5-6 hónap várakozás még hátra volt az utazásig. Ehhez képest egy hét múlva megcsörrent a telefon, az utazási irodából kerestek, sajnos egy felettébb kellemetlen hírrel: a szigetre induló éves charterláncot lemondta a fő utazásszervező. Nem jött jól, mivel lélekben már eléggé rákészültünk Karpathosra, és most kereshetünk új úticélt. Ám sokat mégsem kellett gondolkozni, mivel volt egy titkos B-tervünk még Karpathos előtt, ami strandjai és látnivalói miatt még a tervezési szakaszban merült fel többször: a legdélebbi és egyben legnagyobb görög sziget, Kréta.

Bár ezen a helyen az általunk elkerülni vágyott tömegturizmus finoman szólva sem ismeretlen, a sziget tartogatott két aduászt: Balos-t és Elafonissi-t, melyekre régóta fájt a fogam. Akinek esetleg valamiért ismeretlenek e szavak, elöljáróban csak annyit írok, göröghon két, látványában csúcson tanyázó, számítógépeken tengerparti háttérképként igen sűrűn felbukkanó strandjairól van szó.

Mivel Kréta nem kis sziget, így kellett egy kis matek, hogy melyik részét válasszuk: kelet vagy nyugat? Végül némi előzetes informálódás után tettük le a voksunkat Rethymno mellett, ami az utazási irodával elérhető célpontok között abban az évben a legnyugatabbra fekvő szálláshely volt. Külön tetszett, hogy történelmi város, komoly óvárosi résszel, egy-két órás autóútra minden fontosabb úticélunktól, a szállodánkban pedig városra néző, körpanorámás kilátás várt.

Az év rengeteg sürgés-forgással, valamint intéznivalók sokaságával telt, ám egyszer csak elérkezett a várt pillanat: felszállt a gép a görögök által csak ’Nagy-szigetnek’ nevezett Krétára, ahol a következő hetek mesés ígérete csábított.

 

Kréta útleírás, beszámoló (Nyugat-Kréta)

 

A bő két órás hajnali repülést követően lassan feltünnek a sziget körvonalai, ahol már a levegőből meglepnek a sziget földrajzi adottságai: az útikönyvekben bizony nem véletlenül szerepel, hogy a Kréta 95%-a hegyvidék, ráadásul (szerencsére) nem az a lankás dombság fajta.

A sziget fővárosában, Heraklionban landoló repülőből kiszállva az első dolgod mélyet lélegezni a friss tengeri levegőből, és örömmel konstatálni, hogy kiváló, napsütéses idő van: a mélykék égbolton sehol egy felhő. Néhány perc múlva már Heraklion külvárosi részén buszozol át, utazási irodás megoldásnál már viszik is a transzferek a nyaralókat a szállására.

A rövid bevezetés után végre következzen tehát a lényeg, ami többségeteket érdekli: a strandok, látnivalók, városok bemutatása Krétán. Nagyjából abban a sorrendben írom őket, ahogy ott jártam - bár néhány különlegesebb, megragadóbb vagy élménydúsabb helyen többször is megfordultam, azt természetesen nem írom le sokadjára is. Készüljetek, mivel eddig a legtöbb időt (de sajnos közel sem eleget) Krétán töltöttem, az eddigi legkomolyabb / leghosszabb beszámoló következik, kávét főzzetek hozzá. :)

A következőkben leírt benyomások természetesen itt is azt az időpillanatot tükrözik, ahogy abban a pillanatban tapasztaltuk és megéltük a dolgokat – ergo ha egy-két év múlva egy általam kihaltnak leírt strand négyzetméter per ember aránya hirtelen rekordot dönt, nézzétek el nekem. Volt már ilyen, a thassosi kis márványpart viszonylag alacsony lélekszáma egy évvel később zsúfolt bulihelyszínné változott át – az állam is leesett, mikor megnéztem néhány videót az embertelen tömegről.

 

Rethymno

 

A nyugat-krétai város ahány térkép, annyi néven szerepel: Rethymon, Retimnon, Rethimo, és még sorolhatnánk. Én a továbbiakban Rethymno-nak fogom hívni, számomra ez a legszimpatikusabb elnevezés - kint is így hívtam és gondoltam rá. A település Kréta nyugati oldalának északi részén fekszik, és ami elsőre meglepő lehet, és a képek nem igazán adják át, hogy település meglehetősen nagy, valamint dimbes-dombos részen fekszik. 

Rethymno nem bájos, aprócska üdülőfalu, de ezzel teljesen tisztában is voltunk, amikor eldöntöttünk hogy ő kell nekünk. Egy nyüzsgő, lüktető, modern kisváros, ami elvileg 30.000 ezres lélekszámú, azonban főszezonban a látogatószám ennek bőven többszöröse lehet. Ha nyaralás, akkor nincs jobb egy hangulatos kis tengerparti településnél – volt eddig a mottó, de most kifejezetten hosszú időt töltve a szigeten nyüzsgésre is vágytunk esténként.

 

Rethymno, Kréta, Görögország

 

A tengerparttól néhány száz méterre lévő, meredek sétával megközelíthető, tengerre és városra valóban gyönyörű panorámakilátást biztosító szállodánkkal rendkívül meg voltunk elégedve minden téren - többet erről nem is írok, mivel nem erről kell hogy szóljon az útleírás, hanem magáról Krétáról. 

Ha Rethymnot választod, akkor van egy jó hírem: akár nyüzsgést, akar nyugalmat szeretnél, itt megtalálhatod. A szállodánk a nyugalom szigete volt egy magaslaton, távol a város zajától, ám pár perc sétával belevethettük magunkat a tengerparti sétány és az óváros forgatagába. A belvárosban modern városközpont és üzletek, a tengerparton hangulatos pálmafás sétány vár boltokkal és tavernákkal, amelyek mellett az óvárosi üzletek forgataga jól megfér a csupán pár méterre lévő, csendes, eldugott kis utcákkal. 

 

Rethymno, Kréta

 

A velencei időket idéző óváros gyönyörű, főképpen a csendesebb része. Akár nappal, akár éjszaka jársz arra, nem hagy majd érintetlenül a hangulata. A macskakövekkel borított, szűk utcákon növények és virágok sokasága, ódon épületek bája fogad. Az óváros forgalmasabb része a kikötő felőli oldalon a shoppingolós utcák sora, tele butikokkal, ruha és ékszerboltokkal. 

 

Kréta, Rethymno

 

Rethymno, Kréta

 

Rethymno

 

A város velencei kikötőjének mérete bár nem túl nagy, de igazán hangulatos mind nappal, mind éjszaka - a megelevenedett festménynek is beillő látványt Rethymnóban járva érdemes megcsodálni.

 

Rethymno velencei kikötő, Kréta

 

Rethymno

 

Rethymno, velencei kikötő

 

Rethymno különlegessége hangulatos óvárosán kívül a város fölé magasodó Fortezza. Élmény benne a séta, falairól igazán szép kilátás nyílik a városra. Amennyiben nappal látogatod meg, fejfedőről gondoskodj: bejárása 2-3 óra is lehet, és az erődben a tűző napon kevés az árnyék. A Fortezza este, fényárban úszva a város egyik fő ékessége - a tengerparton egyik éjszaka nem kevés sétával meg is kerültük.


 

Fortezza

 

Fortezza, Rethymno

 

Rethymno Fortezza

 

Rethymno

 

RethymnoA várossal kapcsolatos, rendkívül sok kellemes élmény mellett viszont ki kell térjek egy zavaró dologra, ami főleg a velencei kikötőre és környékére jellemző, de bármerre is jártunk, kisebb-nagyobb mértékben találkoztunk vele: a behívó emberekre. Egy-egy taverna előtt gyakorlatilag nem tudsz úgy elsétálni, hogy ne szólítson meg egy mosolygós, jópofának tünő emberke, aki enni-inni invitál be. Egészen addig a fél másodpercig tünik jópofának, amíg rá nem akaszkodik az emberre, hogy márpedig kedves vendég, Te innen el nem mész, amíg nem fogyasztottál nálunk valamit. Egy hosszú tavernasor előtt elsétálni ezen jóemberek miatt nem egyszerű feladat, mivel sem határozott elutasításra, sem levegőnek nézésre sem adják fel. A második ilyen rátukmáló embernél döntöttük el, hogy sehova nem ülünk be, ahol ilyen fogdmegekkel próbálnak forgalmat fellendíteni.

 

Kréta Rethymno

 

Meggyőződésem, hogy Rethymnora nem elég egy nap, de még 3-4 nap sem sok – még két hét után is bőven találkozhatsz újdonsággal. Ám ha csak 1-2 órára tévedsz be a behívóemberes tavernasorra, vagy végigszáguldasz a sétányon anélkül, hogy a Fortezzát vagy a klasszikus óvárost megnéznéd akár nappal, akár éjszaka – nem tapasztalod meg, mennyire élményszámba menő város Rethymno, minden ízében.

 

Rethymno

 

Rethymno strand / Adelianos Campos, Pigianos Campos

 

Rethymno tengerparti része a kikötőkön túl gyakorlatilag szinte végig strandolható. Napernyők hosszú sora, embertömeg, aránylag lassan mélyülő, aranyhomokos part. Pont semmiben nem különbözik egy tipikus városi strandtól: arra jó, hogy ha nincs még autód / motorod / egyéb közlekedési eszközöd, már akkor is már megmártózz a tenger habjaiban. A fövenyen egy kontinenssel délebbről származó bevándorlók hozzák-viszik a fánkokat, a másolt CD-ket, valaki masszírozást hirdet, egyszóval teljes a tengerparti zsibvásár. A tenger hőfokán elsőre felszisszentünk, mert a sziget Afrikához való közelsége ide vagy oda, a helyi áramlatok miatt hűvösebb volt, mint amire előzetesen számítottunk.Rethymno beach 


Ha nem szeretnél fizetni a nagy napernyők bérléséért a parton, és inkább gyékény + saját napernyő kombóval harcolnád végig a nyaralást, jobban teszed, ha vásárlás előtt megnézed 2-3 szupermarketben is az árakat. No mi pont nem ezt tettük, mert felforrtunk a melegben és gyorsan kellett valami, viszont így egy gyékényt 3.9 Euroért, míg egy másikat egy nappal később (ugyanolyat, csak máshol) 2.5-ért vettünk. Csak tájékoztatásképpen, ugyanaz a gyékény egy harmadik helyen 4.5 Euroért is volt: nem árt odafigyelni. 

Rethymno külvárosi részén, a tengerpart közelségében szállodasorok és tavernák hosszú láncolata fekszik 7-8 km-en keresztül, Adelianos és Pigianos Campos fedőnéven. A tengerpart dettó ugyanaz, mint a városi strandon, csak talán kevésbé zsúfolt, viszont a város elég messze van tőlük. Ám azt csak zárójelben merem megjegyezni, hogy Rethymno és a sziget nyugati oldalának közelsége miatt a honi utazási irodák kínálatából mégis százszor inkább Adelianos Camposon szállnék meg, mint a fővárostól, Herakliontól északkkeletre fekvő turistagyárakban. Ez a rész itt nyugaton szintén turistafellegvár, csak összehasonlíthatatlanul jobb értelemben - és közel vannak hozzá a jó helyek. ;)Adelianos Campos, Kréta, Rethymno
 

 

Az első két, Rethymnoban töltött nap után már a rendelkezésünkre állt az előzetesen neten foglalt bérautó, amibe a végére közel 2000 kilométert toltunk, tehát ezúttal sem unatkoztuk végig az utat.

 

Preveli palm beach

 

Az egyik legkönnyebben elérhető, és egyben az egyik legjobb úticél Rethymnoból a sziget déli részén lévő Preveli. Útközben a híres kolostorokat is útba ejtheted, Moni és Piso Prevelit, amikről a nevét kapta a különleges hely.

Preveli különlegességét a szurdokban végigfutó, zöld vizű folyó adja, ami itt éri el a tengert. Az igazi varázst azonban a folyó két oldalán növő pálmafáknak köszönhetjük: igen nagy élmény a folyó útját követve a kanyargó, homokos ösvényen a pálmafák között végigsétálni. Sajnos a pálmaerdő néhány éve leégett, aminek kormos nyomai helyenként a fák törzsén és az alsó leveleken még látszanak - ám az erdő tovább él, és a fák mára dús lombkoronát növesztettek. Ha netán nem tudnád, hogy mi történt, lehet hogy fel sem tünne.

 

Preveli, Kréta

 

Preveli fő (és egyben ajánlott) megközelítése fentről, egy magasabb hegyről történik, ahol egy méretes parkolóban kell hagynod az autót (3-4 Euro körül kérnek a parkolásért), majd pár száz méter séta után érheted el a strandot. Ez bizony a forróságban igen fárasztó, ráadásul helyenként meredek ösvény visz le (a visszaútra ilyenkor inkább még ne gondolj… :-)), ám a kilátás a folyó és tenger találkozására lenyűgöző. Nem csoda, ha mindenki megáll a kilátó résznél, és megállás nélkül kattognak a fotómasinák.

 

Preveli, Kréta

 


Preveli, Kréta

 

 

Preveli

 

Preveli

 

Preveli, Nyugat-Kréta

 

  

Matala - Today is Life, Tomorrow never Comes

 

Mataláért már menni kell egy keveset, konkrétan Rethymnóból kb. másfél-két óra, mire eljutsz ide, de ha rám hallgatsz, érdemes egy napot rászánni. Én semmi pénzért nem hagytam volna ki a különleges települést, ahova a 60-as, 70-es években a sziklaüregekbe beköltöztek a hippik. Mára a helyi lakosság által egykor üldözött hippi légkör gyakorlatilag mindenhova beköltözött, árad a lazaság a kis településből. Élénk színnel pingált, lepukkantnak látszó tavernák és beülős helyek, mindenfelé békét hirdető rajzok az úton, felpingált VW Bogár, és így tovább. Egyszóval nagyon bejött, máshol ilyet nem látsz: ízig-vérig retro. A hangulat amellett hogy laza, egyben nagyon nyugis is. Sehol egy kapkodó ember, mindenki ráér, gyakorlatilag az időtlenséget érzed: és ez jó.

Kréta egész déli partján átvonul ez a megfoghatatlan, időtlenségi érzés, ritkán tapasztaltam korábban ilyet lakott településeken. Errefelé viszont nagyon intenzíven és sokszor.


Matala

 

Matala strandja szép, homokos és aprókavicsos parttal, de a vízben érdemes odafigyelni, mert csúszos, lapos sziklák vannak benne helyenként - hullámozós időben nem kellemes elcsúszni egy ilyenen. A sziklába vájt üregeket, amelyeket a hippik kisajátítottak anno, néhány Euróért tekintheted meg közelebbről, akár be is lehet menni néhányba.

 

Matala

 

Matala

 

Matala

 

Matala / Red Beach – Vörös finomság, csak ínyenceknek

 

A Red Beach az egyik ultimate kedvenc strand Krétán. Matalából az egyik bal oldalra nyíló utcából, a parkolók sora felől érheted el kissé kalandos úton, ugyanis konkrétan hegyet kell mászni hozzá. Az úton helyenként tábla mutatja az irányt, de az ösvény meredek, és ha pont a kifogod a Meltemit, a hegytetőn néha akkora szél fúj, hogy majdnem elrepített bennünket is. Szenvedni és menni kell érte, viszont: amikor megláttam a beachet, akarva-akaratlanul elmosolyodtam. Megérte. Van egy pont, ahonnan kiválóan rálátni felülről a strandra - nagy kár hogy a képek nem igazán adják át az élő látványt. A vörösen izzó homok és átlátszó, zölden csillogó víz rendkívül különleges kollázst kölcsönöz a beachnek. A hegytetőről még másznod kell lefelé egy keveset, de figyelem: innentől már kövekre festett nyilak mutatják az irányt.

 

Red beach, Matala, Kréta


 

Lent okosan válasszd meg, hová telepedsz le: a méretes sziklafal árnyékában a naturizmust kedvelők egy szál semmiben hódolnak fürdési és napozási szenvedélyüknek, de elszórva lehetnek lent akár máshol is. Napernyőt célszerű magaddal cipelni, máskülönben a nudistákkal fogsz osztozni azon a néhány bérelhető ernyőn, és árnyék bizony délután nincs lent a fekete kövek között -  mintha egy tűzkatlanban lennél. Hullámozós időben a méretes hullámok tolják fel az élményfaktort rendesen, és az erős szél miatt elő-előforduló homokpeeling (a szél nagy erővel hozzád vágja a homokot, mintha sörétes puskából kapnál egyet) ellenére rendkívül jól érezheted magad.

 

Red beach

 

Van lent egy kezdetleges üvegtigris, ’best frappé in Matala’ szlogennel, de mi például jobbnak láttuk mégiscsak inkább Matalában kortyolni egyet.

Különlegességre vágysz? A Red Beachnél érdekesebb és egyedibb strand kevés van Krétán, azt hiszem ezzel sokan egyetértenek.

 

Red beach, Matala

 

Falassarna

 

Az északnyugati oldal egyik kedvelt, ’nagy és híres’ strandja, szép természeti környezetben: a hullámok ellenére kristálytiszta víz, világos színű, finomhomokos tengerpart, a háttérben homokdűnék dombjai. A fő része kiépített, tehát napernyők és napágyak vannak, de még nem zavaró mennyiségben.

 

Falassarna


 

Falassarna Rethymnoból gyakorlatilag roppant egyszerűen, a New Road-on (utakról bővebben lentebb) közelíthető meg, csak a végén kell kell falvak között, Platanos felé kanyarognod egy kicsit – de onnantól már ki van táblázva. Út közben néhány kellemes kilátást nyújtó fotópont is található, így fentről is lefényképezheted, ha szeretnéd.

Errefelé nem ritka, hogy erősen fúj a szél, jönnek-mennek a nagy hullámok, néha megcsap egy kis homokpeeling, de a háttérben húzódó fóliasátrak ellenére igazán látványos, sőt kifejezetten gyönyörű strand.


Falassarna

 

Falassarna, Nyugat-Kréta

 

Elafonissi

 

Az egyik leghíresebb krétai strandot északról, a tengerparti útról közelítettük meg - az aszfalt erről érkezve jó minőségű, bár néhol szűk és kanyargós. Előzetesen roppant kíváncsi voltam a partra - a korábban látott a képek alapján csupán Balos előzte be a bakancslistán. Annyit persze szinte mindenki tud róla, hogy fehér és rózsaszín homok, karibi hangulat jellemzi a strandot.

Az út végét jelző fóliasátrakat elhagyva egyszer csak előbukkan Elafonissi, és konkrétan áll-leejtés. Személy szerint legjobban a meredek sziklafalas, monumentális tengerpartokért vagyok oda, itt egyik sem volt – mégis majdnem elmorzsoltam egy könnycseppet, annyira gyönyörű látványt nyújt magasabb pontokról a fehér, valamint türkiz árnyalataiban játszó lagúna.

 

Elafonissi, Kréta

 


A tágas parkolóban kissé ijesztőek a tucatszámra álló autók, és a homokdűnéken átvágtatva elég nagy tömeg fogad a parton. A szárazföldi részeken napágyak sokasága, de ez sem tudja elhomályosítani magát a beachet. Fehér homokföveny, melynek a tengerparti része rózsaszínes árnyalatú, és kristálytiszta, üvegszerűen átlátszó víz – sajnos nincs kép, ami átadja az élményt. Hirtelen elragadtatásunkban majdnem le is cövekeltünk az elején, de azért maradt még annyi lélekjelenlét, hogy a derékig érő vízben tovább induljunk a szigetre. Séta közben jobbról és balról hosszú, sekély lagúna vesz körbe: mesés. 

 

Elafonissi

 

A szárazföldi résztől kb. 70-80 méterre lévő sziget homokdűnékkel tarkított, a túloldalra átérve picit megváltozik a táj: érezhetően vadabb a környék. Nagy sziklák között strandolhatsz, némileg kevesebb ember társaságában, viszont a tenger hamarabb mélyül – de hihetetlen türkiz és átlátszó. A víz sznorkelezésre is kiváló, már a part közelében heverő kövek körül is elég sok hallal találkozhatsz. A nap tűző ereje elleni védelmet, és az errefelé gyakran fújdogáló széltől óvott zugot a szigeten egyedül itt, a sziklák között találhatsz: ám ha ide telepszel le, két perc visszasétával akár a lagúnát is könnyedén elérheted.

 

Elafonissi

 

A rózsaszín koralltöredék, ami sávokban a rózsaszín színt adja, nincs mindenhol jelen - viszont ahol igen, ott azért látszódik.


 

Elafonissi

 

ElafonissiElafonissi zsúfoltsága ellenére az egyik legvarázslatosabb tengerpart, amihez eddig szerencséd lehet. A sekély lagúna, a homokdűnékkel tarkított sziget, a színek kavalkádja, minden együtt van. Itt nincs meredek sziklafal, nincs monumentalitási érzésed, mégis áll-leejtő. Bárhogyan is, de ha Krétán jársz, Elafonissit ne hagyd ki.

 

Elafonissi

 

Elafonissi Kréta


 

Balos / Gramvousa

 

Bár Balosnál nem Elafonissi után jártunk, mégis ide illik, legyen hát ő a következő a sorban: Elafonissihez hasonlóan ő is a számítógépes háttérképek egyik kedvenc témája, háttérben az egyedi formájú heggyel.

Megközelítése egy pontig egészen egyszerű, táblák segítik a félsziget előtti falvakban a tájékozódást. Ahogy az aszfaltútról leérsz, egy díjszedő kapu (két-három Euro tarifával) állja utad, hogy onnan az utolsó néhány kilométeren Kréta egyik legrosszabb útszakasza címre pályázó úton zötykölődj. Széles, de rendkívül rossz minőségű, magasra kiálló kövekkel és mély hepehupákkal tarkított út, harmadik fokozatig várhatóan egyszer sem kell felkapcsolnod a bérautóban. Az időtartamot tekintve minimum fél órás útra számíts, ennél rövidebb időt terepjáró nélkül kevesen fognak elérni. Mi az autóra odafigyelve próbáltunk ennél jobb időt menni, meg is előztünk néhány óvatos duhajt, de végül nekünk is csak 20-25 perc körül volt az időnk.

 

Balos

 

Az út végén parkoló vár, majd figyelem: innen két gyalogösvény indul, Neked a jobb oldalira lesz szükséged. Bárkit is láttunk, először a rossz ösvényen indult el – többek között mi is. Aki lustább, akár szamárháton is lemehet egy pontig néhány Euroért. A parkolóból szűk két kilométeres gyalogtúra következik, Marsot idéző vörös kőzetek és szúrós mediterrán növények között. Ahogy csökken a távolság, örömmel konstatálod, hogy egyszer csak feltűnik a képekről már ismerősnek tetsző hegy oldala, és néhány fordulót követően előbukkan maga a lagúna is. 

 

Balos beach. Kréta


 

Nagy meglepetésemre a megdöbbenés, hogy igen, végre megérkeztünk, elmaradt: gyakorlatilag ugyanaz a kép fogadott, mint a képeslapokon. Bármerre is jártam ezt megelőzően, akárhányszor is láttam korábban képen egy-egy látványosságot, az élő kép mindig különbözött:  monumentálisabb, szebb, jobb, vagy egyszerűen csak más volt, mint a képeken. A Balos lagúnára rápillantva gyakorlatilag dettó ugyanaz a kép fogadott, mint bármelyik képen. Furcsálltam is. Első pillantásra még talán az az utólag már érdekesnek, sőt mókásnak tetsző gondolat is megfogalmazódott bennem, hogy jé, ez csak ekkora? Gyönyörű és páratlan látvány, de valahogyan élőben fentről kisebbnek hatott, mint azt valamiért korábban elképzeltem. 

A kilátó részeknél természetesen senkinél nem pihen a fényképező, dolgozik az objektív rendesen: készülnek a nyaralási képek, hiszen nehogy már pont Balosról ne legyen impresszív galéria a közösségi portálok valamelyikén. :-)

 

Balos

 

Ettől a ponttól még néhány száz méternyi, nem túl könnyű séta még hátra van - helyenként lépcsőkön, máshol sziklákon. Lentebb érve egyébként már hamar elmúlik az érzés, hogy ’ez nem is olyan nagy’, ugyanis innen szemlélve már teljesen rendben vannak az arányok, sőt.

A parton világos színű homok, és üvegszerűen átlátszó, kristálytiszta víz vár - a lagúnában, illetve kint a parton elszórtan kisebb-nagyobb sziklák hevernek. Mintaszerű, amilyennek lennie kell. 

 

Balos beach

 

Balos strand, Kréta
 

 

Balos, Kréta, Görögország

 

A lagúna bal oldala némileg sekélyebb, térdig vízben gázolós, de van néhány mélyebb része is (akár 2-3 m mélységgel) ahol úszni is lehet. A sekély részeknél értelemszerűen langyos a víz, a mélyebb szakaszoknál némileg hűvösebb, de az is roppant kellemes érzést ad.

Balos másik oldalán a víz nem egyszerűen üvegszerűen fehér, hanem a zöld és türkiz minden árnyalatában játszik, a lagúna mélyebb részei is itt találhatóak. És bár a rózsaszín homokot / korallt főleg Elafonissivel összefüggésben lehet hallani, a legrózsaszínebb helyek Krétán bizony itt, Baloson vannak. Gyakorlatilag nem csak egy halvány pink sáv, hanem masszív rózsaszínség a part egyes részein. Nem vagyok a pink szín túl nagy rajongója, de ami jó az jó - és itt nagyon-nagyon. :)

 

 Balos

 

Balos beach

 

Ahogy telik az idő, egyre jobban elvarázsol Balos. A térdig érő, langyos, hosszú perceken át sétálható lagúnarészével, türkiz színeivel, a helyenként teljesen rózsaszín korallhomokjával, meseszép természeti környezetével.

Lent nem éreztem már egyáltalán kicsinek, sőt - meglepően sokat lehet / kell sétálni, hogy bejárd. Fentről is képeslap szépségű, ám igazán lent fogsz beleszeretni. 

 

Balos, Kréta

 

A felhőkbe emelkedő élvezeti faktort csupán két dolog árnyékolhatja be kissé: az egyik, hogy helyenként a parton sajnos van némi szemét. Nem zavaró mértékű, de észrevehető, hogy valahol egy műanyag palack, pár méterrel odébb egy szívószál, stb. Sajnos ahol emberek vannak, főként ilyen számban, ez elkerülhetetlen.

A másik hátrány viszont pont magukban az emberekben rejlik: délelőttönként gyakorlatilag alig van lent néhány tucat ember, kellemesen csendes és nyugodt a lagúna környéke. Az aggódó arcok akkor kezdenek sokasodni, amikor befut Kissamos városából a kirándulóhajó a Balosszal szemközti Gramvousa szigetre. Az ott eltöltött egy-két óra hamar eltelik, és indul is tovább a hajó Baloshoz, fedélzetén az embertömeggel. Még a korláton is emberek lógnak – még mókásnak is érezném, ha nem a lagúnát készülnének éppen megszállni. Egyetlen szerencse, hogy a hajó a háttérbeli hegy közelében köt ki, és az így érkezők többsége nem mászkál el onnan messzire. Persze ez sem segít azon, hogy ötszörösére duzzad a létszám, és az addig csendes lagúnát keresztül-kasul mászkáló emberek, és emelkedő hangzavar lepi el.

 

Balos, Kréta sziget

 

Ez az a pont, ahol számomra világossá vált, miért nem készül aszfalt út Baloshoz. Remélem nem is készül soha - a könnyű odajutás ezerszámra vonzaná a kizárólag mutatós nyaralási fotókra vadászó turistákat, és már így is többen mennek oda hajóval, mint kellene. Ha végképp nincs más lehetőséged, netán fájós a lábad és nem opció a fárasztó séta, akkor éppen a hajó is alternatíva lehet a lagúna megtekintéséhez – de a csupán 2-3 óra ott eltöltött idő, és a rengeteg útitárs miatt csak szükségmegoldás. 

A mediterrán világ legszebb és leghíresebb strandjaiból Balos volt az utolsó, igazán monumentális beach, ami a kívánságlistámon szerepelt. Bár rengeteg gyönyörű strand akad még, a Balosnak, Elafonissinek, Porto Katsikinek, Myrtosnak, Platia Ammosnak, Es Trencnek és társaiknak kevés párja lesz Európában. 

 

Balos

 

 

Tovább a krétai útleírás 2. oldalára...

 

©2008-2015 viizo | viizo.trance@gmail.com | Minden Jog Fenntartva.

 

Szállássegéd - apartmanok, studiók

Meglehetősen sok kérdés érkezik e-mailben, hogy hol célszerű megszállni egy-egy nyaralóhelyen, mik szólnak egy-egy szálláshely mellett vagy akár ellen. Néhány mondatos gyorstalpalók, szigorúan szálláshelyek szempontjából.

Kefalonia
Lefkada
Santorini
Thassos
Nyugat-Kréta
Kelet-Kréta

Társoldalak

Kréta sziget, Görögország
Kefalónia strandok, látnivalók
Karpathos, Görögország
Lefkada, Görögország
Parga, Görögország
Az itt található kép- és szövegtartalom a szerző tulajdona. Saját utazási céljaidra bármikor tetszőlegesen felhasználhatod, kinyomtathatod, közösségi oldalakon az útleírások linkjét szabadon megoszthatod - hiszen az írás Neked készült. ;-)

Azonban az útleírásból szöveget kimásolni, plagizálni, saját írásként feltünteni, a szöveggel, képekkel engedély nélkül reklámozni, a képekről a vízjelet eltávolítani írásbeli engedély nélkül nem megengedett.  Egyéb weboldalakon, nyomtatott sajtóban történő szöveg- és képfelhasználáshoz, közléshez a szerző feltétlen írásbeli hozzájárulása szükséges.