images/kefalonia-utleiras-beszamolo-header.jpg

Kefalónia (Kefallinia) SPECIAL

Görögország nyugati oldalán, a Jón-tengerben fekszik két különleges sziget, melyekkel rajongóik szinte képtelenek betelni: Lefkada és Kefalónia vad sziklaszirtjei, a kék ezernyi árnyalatában játszó tenger, a zöldellő mediterrán fenyvesek illata, és a megannyi itt eltöltött, felejthetetlen perc számtalan látogató szívét hódítja meg évről évre. A két, karakterében meglehetősen sok hasonlóságot hordozó Jón-sziget nem csupán látványával, de hangulatával is csábít: egyszerre árad belőlük a megannyi tájukon és településükön fellelhető nyugalom, valamint a nyaralófalvak tavasztól őszig tartó, élettel teli zsongása. Bár a látogatók számát tekintve lehet ugyan, hogy vannak náluk felkapottabb helyek a szélesebb régióban, ám én ezt egy cseppet sem bánom, sőt: őszintén remélem, hogy eme két nagyszerű sziget a továbbiakban is inkább az ínyencek, mintsem a szélesebb tömegek választásai és kedvencei lesznek.

Az eme szigetek nyújtotta, első osztályú élményeket nem feledve ezúttal a nagyobb testvérről, Kefalóniáról gépeltem egy frissebb útleírást - bízom benne, hogy aki a következő időszakban a szigetre látogat, annak eme beszámoló hasonlóan kellemes perceket szerez, mint azt az első, mára kissé megkopott beszámoló tette évekkel ezelőtt. Előre kell bocsássam, hogy sokat gondolkoztam, egyáltalán készüljön-e újabb leírás a szigetről, sőt - eleinte nem is igazán láttam értelmét belevágni, hiszen az utóbbi években már megannyi beszámoló, képgalériák egész sora, és immár egy Kefalóniáról szóló, magyar nyelvű weboldal mutatja be az érdeklődők számára átfogóan a szigetet. Végül mégis úgy döntöttem, hogy nosza: elő a billentyűzettel, elő a mappákban megbúvó fotókkal, elő a szigeten fogant gondolatokkal. Adott egy igazán szerethető, sokakat ámulatba ejtő görög sziget, mely büszkén viseli a Jón-tenger ékköve titulust - vétek lenne nem megosztani róla néhány újabb gondolatot, nem bemutatni róla néhány újabb képet, és nem hagyni, hogy Te, kedves olvasó is átéld, netán felidézd az ott uralkodó kellemes hangulatot, a magával ragadó életképeket, a pazar strandokat.

A korábbi útleírást Kefalóniáról az elmúlt évek alatt rengetegen elolvastátok, amit ezúton is köszönök - legyen hát ez a mostani Kefalónia SPECIAL annak egy picit bővebb, kissé más szemszögből készített, frissebb és ropogósabb, 2015 / 2016-os verziója. Közel sem ígérek teljességet, ám egy kötetlen hangulatú szigetbemutatóként bízom benne, hogy nem fog eme írás sem szégyent vallani.

Nem is csavarom tovább a szót: tengerre fel, irány a Jón-tenger zöldellő gyöngyszeme, irány Kefalónia!

Kefalónia útleírás, beszámoló

Lassi

A sziget talán legnépszerűbb üdülővárosaként Lassi már a hazai utazók számára sem ismeretlen, sőt: a repülővel érkező nyaralók nagy része, valamint a busszal utazók fele száll itt meg. A település szó nem is igazán találó kifejezés rá: az apartmanok, szállodák, tavernák laza köteléke kevéssé hasonlít klasszikus értelemben vett falura. A zöldellő fenyvesekkel és bokrokkal gazdagon borított régió lankáin az épületek elszórtan fekszenek, melyeket csupán a vidéket átszelő főút, és a szerteágazó mellékutak kötnek össze.

Lassi, Kefalónia

Lassi, főút

Lassi, Kefalónia

...ahonnan kiváló tavernák, hangulatos bárok, és apartmanok sora nyílik

Lassi, Kefalónia

Kefalónia útleírás, beszámoló

Virágok...

Lassi, Kefalonia

...és zöldellő mediterrán növények minden mennyiségben

Az akár fél órás sétával is könnyedén bejárható Lassi igazi erejét több szerencsés együttállásból meríti: Kefalónia hangulatos fővárosának, Argostolinak közelsége, a remek, aranyló homokkal borított, könnyen elérhető tengerpartok, és a magas színvonalú, igényes kialakítású tavernák és bárok tömege igazán elsőrangú úticéllá avanzsálják. Nappal a nyüzsgés leginkább a strandokon van jelen, ám esténként megélénkül az utcák forgalma, és a beach bároktól a tavernák veszik át a vezető szerepet.

Lassi taverna, Kefalónia

Leszáll az est Lassiban

Kefalonia, Lassi

Látványos bárok sokasága alapozza az éjszakák hangulatát

Lassi, Kefalónia

Kefalonia, Lassi

A színes virágokkal és növényekkel gazdagon körbefuttatott, hangulatos kialakítású tavernákba nem csak a nyaralók, de a közeli fővárosból kiszakadó helybéliek is szívesen járnak: akár az is előfordulhat, hogy egy-egy jobb tavernában nem csupán a nyári főszezonban, de még hetekkel utána is vadásznod kell esténként a szabad helyeket. A pincérek sokszor már az ajtóban állva fogadják a vacsorához készülőket, ám a nyaralók szerencséjére viszonylag visszafogottan próbálják becsalogatni és fogyasztásra bírni őket. Lassiban nincs erőszakos rátukmálás, nincs az utca túloldalára is átkiabálás, jóval inkább mosolyogva próbálják beinvitálni az esti órákban az utcán sétálókat.

Lassi

Kefalónia útleírás, beszámoló

Lassi környékén egyszerre több nap eltöltése igazán kellemes élménnyé válhat, személy szerint akár roppant kellemes csalódásként is jellemezhetném: ami évekkel ezelőtt kevésbé jött át, ezúttal igazán elementáris erővel hatott, és a környék lehetőségei, valamint a hely mediterrán hangulata jólesően ragadott magával.

Lassi, Kefalonia

A csábításnak ellenállni hasztalan

Lassi, naplemente

Lassi

Lassi

Argostoli, Kefalónia fővárosa

A sziget fővárosa kellemes helyen, egy tengeröböl partján, lankás dombokra épült: takaros házakban, szűk sikátorokban, hangulatos sétálóutcákban egyaránt bővelkedik. Kefalónia legnagyobb méretű településéhez mérten itt aztán szinte mindent megtalálhatsz, amit egy görög kisvárosban keresel: a part közelében kellemes kilátást biztosító kávézók és bárok, a szomszédságukban frissen sütött, ínycsiklandó pékárukkal megrakott pékségek, a kikötő mögött látványos pálmasétány, míg a tengertől távolabb ajándékboltok, mediterrán hangulatú terek várják a látogatókat.

Argostoli

Argostoli napközben és az esti órákban egyaránt pezseg: a központban és a frekventáltabb utcákon jönnek-mennek az autók, nyaralók sétálgatnak, helybeliek élik mindennapjaikat.

Argostoli
Jó reggelt Argostoli!

Argostoli

Argostoli

A kikötő vonala mentén pálmák sora

Argostoli

A főváros lankái

Argostoli

Argostoli, Kefalonia
A Drapano híd hivatalosan lezárt - kevésbé hivatalosan viszont bárki felmehet rá

Argostoli

Argostoli

Argostoli

Argostoli

A világ nyolcadik csodája: a nyílt wifi

Argostoli

Bárokból és éttermekből errefelé nincs hiány...

Argostoli, Kefalonia

...mint ahogy szuvenírboltokból sem

Argostoli meglátogatásának egyik legemlékezetesebb fénypontja sokak számára a kikötő környékének bejárása, lehetőleg a délelőtti órákra időzítve: itt találkozhatsz ugyanis legnagyobb eséllyel a sziget sztárjaiként ünnepelt, és eképpen méltán népszerű álcserepes teknősökkel, avagy Caretta-Carettákkal. Ahogyan a tengerről lassan visszatérő halászok kötik ki sorra bárkáikat a kikötő mólójához, úgy érkeznek meg a víz alatt komótosan úszkáló teknősök is. Először csak a fodrozódó felszínt látod, a szétrebbenő halcsapatokat, majd egy zöldes színben játszó árnyalat jelenik meg a víz alatt: lám, befutott az egyik!

Caretta Caretta Kefalonia Argostoli

Caretta Caretta Kefalonia Argostoli

Caretta Caretta Kefalonia Argostoli

Kalimera, my Friend

A halászok vízbe szórt halmaradványait megkaparintani igyekvő teknősök közül egyszerre akár többen is összeverődhetnek: nem ritka, hogy 3-4 teknős is úszkál egymás körül, a csónakok alig néhány méteres sugarában. A nyaralók szélesen mosolyogva, boldogan kapják lencsevégre a páncélosokat, és a méretesre megnőtt, ám láthatóan teljesen barátságos teknősök sokszor egyenesen pózolnak a kattogó objektívek előtt.

Argostoli

Argostoli

Ha a közeli Lassiban szállsz meg, Argostoli házai még az üdülőtelepülés legtávolabbi apartmanjától is csupán bő háromnegyed órás sétára fekszenek. Errefelé lakva kifejezetten ajánlott a fővárost is akár nappal, akár este bejárni és megtekinteni, hiszen itt egészen más élmények várnak rád.

Assos

A kefalóniai települések sorában olyan ő, mint a sziget strandjainál a Myrtos: nem lehet elmenni a szigetről anélkül, hogy megnézted volna. A bájos, és ebből fakadóan roppant fotogén falucska méltán az egyik legkedveltebb célpont a szigetbeli falvak sorában: virágokkal borított utcái, velencei stílusú házai, és a kristálytiszta, nyugodt tenger szépsége elválaszthatatlanul simulnak össze.

Assos, Kefalónia

Mielőtt megkezded a leereszkedést a lankákon, ez a kép tárul eléd

Az elmúlt évek téli földrengései folytán Assos déli irányból jelenleg csak nagyobb kerülővel megközelíthető, ám a hegyekben kanyargó kerülőút egészen más arcát is megmutatja Kefalónia szigetének: a magaslati fennsíkok érdekes látványt és egyedi élményt jelentenek.

Assos

Irányban vagy

Miután beérsz a falucskába, reménykedj benne, hogy találsz a parkolóban helyet: ha esetleg mégsem, akkor visszafordulva az út szélén tudod majd letenni a járműved, a település külsőbb régióiban.

Assos a legfestőibb látványát a mediterrán fenyvesektől zöldellő, szemközti félszigetre vezető árnyas ösvényről nyújtja: a színes házak pompája, a háttérben magasodó kefalóniai hegyek, a zöld és türkiz árnyalatokban játszó tengeröböl árnyalatainak változatossága Téged is megbabonáz. A sétányt padok is színesítik, így igazán jól esik megpihenni egy kis időre ezek valamelyikén: a páratlan kilátás miatt itt időzni nem csupán opció, hanem kötelezően javallott. Háziorvosok és asszisztenseik figyelem, mindenkinek ajánlanám eme rendkívüli látvány receptre felírását.

Assos, Kefalónia

Assos, Kefalónia

Assos, Kefalónia

Assos, Kefalonia

Vannak dolgok, amik nem szorulnak magyarázatra - Assos látványa ilyen

A városka könnyedén bejárható, utcáiról több hagyományos taverna is nyílik - ezekbe beülve tovább gyönyörködhetsz Assos házainak és zöldellő környezetének látképében, kortyolhatsz egy hűs Mythost, vagy fogyaszthatsz remek ízvilágú, helyi falatokat. Egy szó mint száz, Assos egy külön kis drágakő az ékszerdoboz gazdag tartalmában: úgy hangulatával, mint látványával kilóra megvesz.

Assos

A velencei házak előtt aprócska strand hűsít

Assos, Kefalónia

Assos, Kefalónia

Assos

Skala

Kefalonia déli részének egyik legkedveltebb falucskája néhány dologban talán ugyan változott az elmúlt időszakban, ám nyugodt és bájos hangulatában, remek tengerpartjaiban maradt a megszokott minőség. A házak és utcák közül láthatóan több is megújult, helyenként csipetnyi zöldítés is történt - a fejlődés, fejlesztés nem áll meg, és ezek csak a falu előnyeit domborítják ki.

Skala, Kefalonia

Skala utcáin barangolva remek ételekkel kecsegtető tavernákkal, tömött polcokkal megrakott ajándékboltokkal találkozhatsz, melyek egymás mellett sorakoznak. Ezek bár exkluzivitásban és kreativitásban egy cseppet elhalványodnak Lassi környéke mögött, ám ez nálam nem járt különösebb pontlevonással - Kefalónia ezen régiója egy kicsit más, kicsit kevésbé rongyrázó, de akár úgy is fogalmazhatnék: egy cseppet talán emberközelibb.

Skala, Kefalonia

A városkát igazán élhető légkör lengi be, mely akár hosszabb távon is élvezetessé teszi a helyet a pihenésre vágyóknak - Skala ugyanis még a nyári hónapokban sem mondható zsúfoltnak, sőt. És bár hajnalig tartó táncmulatságok errefelé nincsenek, bárokból és tavernákból ettől függetlenül nincs hiány, a behívó emberek erőszakossága pedig ismeretlen fogalom a szótárban.

Skala

Skala, Kefalonia

Egy játszma, valaki?

Skala, Kefalonia

Poros

Kikötőváros titulus ide vagy oda, Poros meglehetősen nagy távolságot tart a tipikus, ipari kinézetű kikötővároskáktól. A település barátságos karakteréhez a környék vadregényes tájai párosulnak, melyek akár a tenger felől nézve, akár a városka utcáin sétálva igazán szerethetővé varázsolják. A Poros mögött emelkedő szurdokvölgy rövid, ám igazán hatásos belépő - avagy épp kilépő - melynek szépsége mindig elvarázsol, járj akárhányszor is erre.

Poros, Kefalónia

Poros, Kefalónia

Poros, Kefalónia
Kefalónia keleti hegyeinek árnyékában

Poros, Kefalónia

Dekoratív tájakért nem kell messzire menj

Poros, Kefalónia

Agia Efimia

Bár Kefalónia bővelkedik hangulatos településekben, Agia Efimia vitán felül az egyik leginkább kedvelhető és szerethető, közvetlenül a Jón-tenger partján fekvő falucska.

Agia Efimia, Kefalonia

Utcái rendezettek, a kikötő és környéke pedig igazán hangulatos és fényképezésre csábító: ehhez pálmafák sorával beültetett sétánya, a tengeren ringatózó vitorlások, és a mögöttük húzódó tavernák az elsődleges felelősök. Ezen felül a település fekvése is igazán remek, mivel egyik oldalról zöldellő dombok, míg a másikról kopár hegyek zárják körbe - különböző szemszögekből érdekes hatást kölcsönözve ezzel a házaknak.

Agia Efimia, Kefalonia

Agia Efimia, Kefalonia

Agia Efimia, Kefalonia

Ha valaki általában megkérdez, milyen településeket javaslok a szigeten történő megszálláshoz, Agia Efimia szinte mindig benne van az első háromban.

Agia Efimia, Kefalonia

Agia Efimia, Kefalonia

Lixouri

Meglepően nagy kefalóniai város, méretében már-már a fővárossal vetekszik. A Lassival szemközti, az öböllel átellenben lévő oldalon elterülő települést rendszeresen közlekedő kompjáratok kötik össze Argostolival, melyek valamelyest leredukálják az egyébként meglepően hosszú, közúton töltött menetidőt. Bár Lixourinak igazi jellegzetessége vagy különlegessége nincs, kellemesen élhető kisváros, tavernákkal, kávézókkal, kikötőhöz közeli terekkel és sétányokkal - egyedüli hátrányaként a mindentől viszonylag nagy távolságokra fekvése jelentkezik.

És itt végére is értünk a mostani településkörútnak: az előzőekben felsorolt városok természetesen csupán a jéghegy csúcsai, hiszen nem írtam Svoronatáról, Lourdasról, Kourkoumelatáról, a szigeten oly népszerű 'tata' végződésű kistelepülések egész soráról, nem is beszélve Fiskardóról. Nincs mese, ezeket magadnak kell felfedezd! :)

Ám természetesen még közel sem értünk végére az útleírásnak, hiszen az szokás szerint több oldalas - néhány kép után hajtás jön a következő oldalra.

Atheras

Kefalonia

Kefalónia útleírás, beszámoló

Kourkoumelata

Kourkoumelata

Kefalonia

Kefalonia

Kefalónia beszámoló

Kefalónia, Poros

Hopp, az első oldal elfogyott: irány a kefalóniai útleírás második oldala, ahol a strandoké a főszerep: klikk ide!

Tovább a második oldalra...

--->>>

©2008-2017 viizo | viizo.trance@gmail.com | Minden Jog Fenntartva.


Képeket néznél, tapasztalatokat cserélnél, ötleteket merítenél Kefalóniai nyaraláshoz? Csatlakozz Te is a Kefalonia FORUM facebook csoporthoz, katt: https://www.facebook.com/groups/kefaloniaforum


Szállássegéd - apartmanok, studiók

Meglehetősen sok kérdés érkezik e-mailben, hogy hol célszerű megszállni egy-egy nyaralóhelyen, mik szólnak egy-egy szálláshely mellett vagy akár ellen. Néhány mondatos gyorstalpalók, szigorúan szálláshelyek szempontjából.

Kefalonia
Lefkada
Santorini
Thassos
Nyugat-Kréta
Kelet-Kréta

Társoldalak

Kréta sziget, Görögország
Kefalónia strandok, látnivalók
Karpathos, Görögország
Lefkada, Görögország
Parga, Görögország
Az itt található kép- és szövegtartalom a szerző tulajdona. Saját utazási céljaidra bármikor tetszőlegesen felhasználhatod, kinyomtathatod, közösségi oldalakon az útleírások linkjét szabadon megoszthatod - hiszen az írás Neked készült. ;-)

Azonban az útleírásból szöveget kimásolni, plagizálni, saját írásként feltünteni, a szöveggel, képekkel engedély nélkül reklámozni, a képekről a vízjelet eltávolítani írásbeli engedély nélkül nem megengedett.  Egyéb weboldalakon, nyomtatott sajtóban történő szöveg- és képfelhasználáshoz, közléshez a szerző feltétlen írásbeli hozzájárulása szükséges.