images/kefalonia-beszamolo-leiras-viizo-header.jpg

A könnyű választás

A korábbi évektől eltérően 2011-ben nem volt túl nehéz kiválasztani az úticélt. A kritériumok adottak voltak: mindjárt az első, hogy legyen SZIGET. Csupa nagybetűvel. Bár egyes szárazföldi részeken is csodás környezet fogadhat, egy szigetnek mindig van valami megfoghatatlan, különleges varázsa, ami sokat hozzátesz az élményhez. A második dolog, ami nálam alap, hogy rendelkezzen minél több gyönyörű tengerparttal. A mediterrán térségben elég sok hasonló paraméterekkel rendelkező szigetre bukkanhatunk, azonban elég volt egy gyors térképre pillantás, hogy döntés szülessen. Irány a görög Kefalónia, más néven Kefallinia szigete

Kefalónián futólag már jártam korábban, de akkor csak az egyik felkapott északi települést, Fiskardo-t látogattam meg, egy hajókirándulás egyik állomásaként. Ekkor többek azt is megtudtam a szigetről, hogy itt található a sokak által legszebb görög strandnak tartott Myrtos, amin csak mosolyogtam, hiszen túl voltam már a lefkadai Porto Katsikin – és rajta bizony szépségével nagyon kevés strand tehet(ne) túl. Viszont az ötletelés már ekkor beindult, miszerint látnom kell egyszer a Myrtost - vajon tényleg megérdemli-e a dicséreteket, és jobban meg kell ismernem ezt a Lefkadához némileg hasonló, Jón-tengeri szigetet. 

Az évben ehhez minden klappolt, főleg amikor némi keresgélés után gyönyörű, vadregényes strandok tucatját adta ki a kereső, hegyes-völgyes környezetben  - nem is gondolkoztam tovább egy percet sem. 

Nagy pozitívum, hogy a sziget akár repülővel, akár autóval vagy busszal is megközelíthető, viszont nem árt azzal tisztában lenni, hogy közúton közlekedve bizony messze van. Határokon való átjutástól függően számíts legalább 24-30 órás utazásra, ami rendesen elfáraszthat. De ugye ki ne fáradna egy kicsit, hogy utána paradicsomi helyen töltse a következő napokat? :) 

 

Skala

 

Szálláshelyként a sziget délkeleti csücskében fekvő Skala-ra esett a választás. Az üdülőfalu nem túl nagy méretű, 1-2 óra alatt kényelmesen bejárható, szimpatikus település. Nagy előnye a szép tengerpartja (kevés településnek van ilyen jó strandja Kefalónián!), valamint csendes üdülőfalu jellege. Itt nincsenek egymást érő diszkók, nincs óriási nyüzsgés, nincs végeláthatatlanul hömpölygő tömeg az utcákon, ellenben vannak jó éttermei, hangulatos bárjai, ráadásul minden elérhető pár perces sétával. Autókölcsönzők, szupermarketek, ajándékboltok pedig természetesen ugyanúgy megtalálhatóak itt is, mint máshol. Egyetlen hátránya, hogy mivel a sziget déli részén fekszik, bizony autóznod kell, ha mást is szeretnél látni Kefalóniából. 

 

Skala 

A település dimbes-dombos részre épült, de nagy meredélyek nincsenek semerre - lankás utak vezetnek át a falun. Házai újabb építésűek, mivel 1953-ban egy földrengés romba döntötte a régi falut. Old Skala kőhalmait, összedőlt házait egyébként néhány kilométerrel odébb találod, autóval vagy robogóval könnyen megközelíthető. A kilátás szép, a levegő friss, érdemes egyszer felkanyarogni. Ha nagyon szeretnél túrázni, akár gyalog is felmehetsz a hegyre, de számíts rá, hogy több órás időtöltés a séta, és a felfelé menetelés elég megerőltető még a reggeli hűvösben is. 

 

Kezdjük a strandokkal: Skala beach

 

Skala strandját szinte mindenki élvezni fogja: az északi rész lassan mélyülő, homokos-aprókavicsos fövennyel borított, napernyők soraival tarkított, míg a déli részen méretes sziklák között strandolhatsz, kevesebb ember társaságában. Itt több sziklacsoport alkot zártabb kis tereket, így ezek között békésen napozhatsz, és akár árnyékot is találhatsz a tűző délutáni nap forrósága ellen. Mi már első, Kefalónián eltöltött napunkon is a legtöbb időt a sziklás déli részen töltöttük, különlegesebb stílusa, és a jóval kevesebb ember miatt.

 

Skala beach

Skala beach

 Skala beach


A víz Skala partján hullámmentes időben mindenhol kristálytiszta, kellemesen meleg, ráadásul van élővilág is: kisebb-nagyobb halak úszkálnak körülötted a sziklás részen. Ha ide látogatsz, a búvárszemüveget ne hagyd otthon!

 

Skala beach

 

Myrtos élőben

 

Tűkön ülve vártam a Myrtos-szal való találkozást, így már az első teljes napunkon célba vettük. Odajutni a sziget bármely pontjáról egyszerű, mert a főútról egy kis falucskában, Divaratában kell lefordulnod, jól ki is van táblázva. Egy ideig kisebb-nagyobb dombok között vezet az út, majd egyszer csak feltűnik a távolban a tenger kékje - hogy néhány kanyart követően teljes szépségében táruljon eléd a part.

 

Myrtos

 Myrtos

 

Rendkívül impresszív látvány a magas sziklafalak által körülölelt öböl: elsőre szinte mindenki lehúzódik az út mellé, hogy az autóból kiszállva magába szívja az élményt. Szélesen mosolygó emberek fotózkodnak, senkit nem hagy érintetlenül Myrtos látványa. Hófehér, ragyogó kavicsos part, azúrkék tenger, monumentális sziklákkal körülölelt környezetben – megérkeztél a világ egyik legszebb partjára!

 

 Myrtos

 Myrtos

 

A partvonal igen széles, emiatt a zsúfoltság kevéssé jellemző, kellemesen eloszlik a tömeg a parton. Középen, a napernyős résznél üzemel egy kis büfé, itt szendvicstől frappéig sok mindent elfogyaszthatsz. Főszezonban úszómester is figyeli fürdőzőket, hogy ne történjen baj. Bár én személy szerint jobban kedvelem az érintetlen, nem kiépített strandokat, azonban a napernyős középső rész mellett bőven van lehetőség saját napernyőnket a kavicsba szúrni, és keresni egy nyugodt helyet a parton.

A Myrtos egészen más arcait mutatja, holdfázistól és a szél erősségétől függően: nyugodt állapotban a tükörsima felszín a kék minden színében játszó színvilággal fogad, és szinte időtlen nyugalmat áraszt - a parton csupán a hullámok halk csobogása érezteti az idő múlását.

 

Myrtos

 

A másik arc egészen más: ha megfelelő időben érkezel, több méteres hullámok hívnak kalandra, a tenger színe fehérbe hajló, megfoghatatlanul világoskék, és az élményt kavicsok hangos morajlása festi alá. Összehasonlíthatatlan, mégis hibátlan pillanat mindkettő.

 

 Myrtos

 Myrtos

 Myrtos

  

A bevezetőben már említettem a nagy favoritot, a szomszédos Lefkadán lévő Porto Katsikit, ami szintén Európa egyik legszebb strandja. A kérdés önkéntelenül adja magát: melyik a jobb, szebb, monumentálisabb? Myrtos vagy Katsiki?

Míg nem láttam élőben mindkettőt, meg mertem volna esküdni, hogy a Portót nem érheti utol a Myrtos. Viszont élőben átélve mindkettőt… képtelen lennék dönteni. A Myrtos is annyira magával ragadó élményt, és látványt nyújt (főleg hullámozós időben), hogy méltán emelkedik a legszebb strandok kategóriájának élvonalába. Tehát Myrtos vagy Porto Katsiki? Erre csak egy helyes válasz, pontosabban kérdés létezik: fej vagy írás?

 

Platia Ammos: a Myrtosnál is komolyabb beach?

 

Egy valamire még én sem számítottam: bár a szigeten a Myrtos a sztár, nem ő az egyedüli áll-leejtős, meredek sziklafalas beach Kefalónián. Kefalónia nyugati nyúlványán található meg a Platia Ammos, a lezárt strand, ami vadságában, monumentalitásában talán még túl is tesz északi testvérén. Megtalálni nem egyszerű, mivel a legtöbb térkép az odavezető utat nem jelöli, ám nem lehetetlen. Egy háznál jobbra fordulnod egy mészkő kavicsokkal borított útra, mígnem 2-3 km kanyargás múlva vége az útnak, és odaérsz egy kiszélesített, köves parkolóba. 

Az autót lerakva, a parkoló végébe sétálva eléd tárul Platia Ammos vad szépsége: óriási sziklafalak által szegélyezett, enyhén ívbe hajló öböl, kristálytiszta, türkiz vízzel. 

 

Platia Ammos

 Platia Ammos

 Platia Ammos

 

Miután a leesett állunkat megkeressük, utána eszmélünk rá, hogy a szépségnek ára van: több száz lépcsőfokon kell leereszkednünk a magasan fekvő parkolóból a tenger szintjére. A lépcső igen meredek, van ahol kőtörmelék borítja, a délutáni forróságban igazán embert próbáló feladat lemenni. 

De ha ez nem éri meg, akkor semmi! Az ajándék lent vár bennünket: a napernyőt felállítva, és egy kis hűs vizet kortyolva már mehetünk is frissülni az átlátszó habokba. Érdemes figyelni rá, hogy a tenger itt aránylag hirtelen mélyül, így úszástudás elkél egy kis csobbanáshoz. Fürdőcipő még a parton is melegen ajánlott, mivel kis és közepes kavicsok a napon komolyan felforrósodnak.

 

Platia Ammos 

 

A strandon a nehezebb megközelíthetőség miatt nemhogy zsúfoltság nincs, de alig vannak páran. Csupán néhány élelmes beach-kedvelő, aki tudomást szerzett a strandról, és nem volt rest lemászni a lépcsőkön.

 

Platia Ammos 

 

Platia Ammos rendkívül különleges strand: aki érez magában némi kalandvágyat, és kedveli a vadregényes, gyönyörű környezetben lévő kiépítetlen strandokat, annak kötelező program! 

 

Petani

 

Petani beach az egyik titkos kedvencem. A nyugati nyúlványon található, egyszerűen megközelíthető strand, nagyon komoly látványt nyújt fentről. Egyetlen szépséghibája van csupán, mégpedig a kiépítettsége. A parti fövenytől nem messze már ott sorakoznak az éttermek, bárok, lényegében csak egy tizenpár méteres sáv a strandolóké - a civilizált világot nem igazán tudjuk itt kizárni. A strandra lehajtáskor autóval érdemes odafigyelni, ugyanis több meredek szerpentin visz lefelé, és a kanyarokban nagyon könnyen leérhet a kocsi alja.

 

Petani  

Petani

 

Bár a nyugati nyúlványon, és egyúttal egész Kefalónián az egyik legnagyobb jóság Platia Ammos, de előtte a Petanit is érdemes legalább megtekinteni. Egy élménydús strandolós napot célszerű úgy összeállítani, hogy délelőtt a Petanit vesszük célba, délután pedig ellátogatunk a kicsit délebbre fekvő lezárt strandhoz.

 

Antisamos

 

A Corelli Kapitány Mandolinja forgatásáról elhíresült Sami településtől néhány km-re fekvő strand. Körben zöld hegyek határolják, a fehérkavicsos partja mentén a tenger néhány méteres sávja is szinte fehérbe hajló, hogy aztán a tenger kékje domináljon.

 

 Antisamos

Antisamos

 

Nemes látvány, Kefalónia szigetén járva látogasd meg, azonban a többi nagyágyúval nem igazán játszik egy ligában. Néha elég sok darázs repdes mindenfelé a parton, mi emiatt például nem sokat időztünk, mindössze 1-2 órát töltöttünk itt.

Egy szép kis öböl Sami és Antisamos között:

 

Paliouras

 

Makris Gialos, Platis Gialos, Tourkopodaro

 

A fővárostól, Argostolitól délre fekvő strandok a leginkább 'tömegstrandok'. A főút mellett gyakran találhatsz parkolókat, ahol leteheted az autót, és némi lépcsőzést követően máris a homokos fövenyen lépdelhetsz. Bár a természeti környezet szép, zsúfoltságot egyedül itt éreztem a szigeten: napernyők sora amerre a szem ellát, mögöttük beach bárok. 

 

Platis Gialos

 

A tenger lassan mélyül, hullámzás legtöbbször minimális, kisgyerekes családoknak ez az egyik legideálisabb part. A kalandvágyóak számos szórakozási lehetőség közül választhatnak, parasailingtől kezdve banánig itt minden megtalálható. Bennünket ezek soha nem vonzottak igazán, így néhány órás strandolás után tovább is álltunk.

 

Platis Gialos

 

Tourkopodaro egy felettébb érdekes és szép képződmény a parton, gyakorlatilag egy félsziget. Mivel egy hotel magánstrandja, csak az épületsoron keresztül lehet megközelíteni, és elvileg nem lenne látogatható. Élelmes emberek persze erre fittyet hányva így is lesétálnak, és élvezik ezt a különleges strandot... :)

 

Tourkopodaro

 

Emblissi, Dafnoudi beachek

 

Emblissi Fiskardo-tól északra található, közepes méretű öböl, kilátással Lefkadára - tiszta időben akár a világítótorony is kivehető. A strand engem kifejezetten emlékeztetett a mallorcai 'cala'-kra, azaz az ottani sziklastrandokra. Kristálytiszta víz, hófehér kavicsok, az öböl két oldalán sziklaképződmények - pont mint egy cala. Bár főszezonban zsúfoltság elképzelhető, ha Fiskardo-ban jársz, érdemes eljönni felfrissülni egyet!

 

Emblissi

 

Dafnoudi beach egy kicsit nehezebben megközelíthető, ugyanis egy mellékútra kell letérj, majd egy út széli kerítésre kirakott kis tábla mutatja, hogy megérkeztél. Mivel nagy valószínűséggel parkolni fog ott több autó is az út szélén, eltéveszteni nem nagyon lehet. Innentől viszont még több száz métert kell sétálj az erdőben, egy kitaposott kis ösvényen, mígnem kibukkansz egy barátságos, szintén 'cala'-szerű, aprócska strandon. Sokan nincsenek, mivel mindenki csak 2-3 órát tölt el itt, utána továbbállnak.

 

Dafnoudi

 

Mounda...

 

avagy a teki-kikötő. Mounda teknős költőhelyként ismert strand Kefalónián, a sziget délkeleti csücskében fekszik, Skalatól nem messze. Homokos fövenyén botokkal jelzik, hogy hol van teknős fészek, ezeket nem szabad bolygatni. A tenger hőfoka roppant kellemes, érezhetően itt a legmelegebb a tenger a szigeten - bár fázni északabbra fekvő strandon sem fogsz. :)

 

Mounda

 

 

városok, utak, tévútra vezető gps

 

Assos, a keskeny kis földnyelvre épült település könnyen elérhető. A nyugati oldalon a főútról jól kitáblázott, remek minőségű út visz le hozzá. Bájos, színes kis falucska, feltétlenül látogasd meg, kellemes időtöltés. Virággal befuttatott házak, régi épületek, sőt még strandolási lehetőség is vár rád. A várba lankás úton kb. fél órás gyaloglással tudsz feljutni.

 

 Assos

 

Assos

 

Argostolit, a fővárost nem ismertük meg jobban, mindig csak átmentünk rajta. A várost délről megközelítve érdemes óvatosnak lenned, van 1-2 trükkös körforgalom. A part menti, kikötő mellett vezető úton néha dugó alakulhat ki, pár percet szinte mindig álldogáltunk. A fővárost északra elhagyva találod a Katavothres-t, ami egy érdekes geológiai képződmény, egyfajta víznyelő.

Fiskardo egy bájos kikötővel rendelkező falucska északon, a sziget egyik legfelkapottabb települése - Madonnától Russel Crowe-ig több híresség is időzött már el itt. Pár perces kellemes sétával körbejárható, érdemes meginni egy finom frappét valamelyik kikötőbeli bárban.

Poros főleg a kompkikötőjéről nevezetes, ide fut be a szárazföldről, Killiniből a komp. Poros és Skala között van egyébként a sziget egyik legjobb minőségű útszakasza, élvezet megküldeni egy kicsit a kocsinak - itt akár az észveszejtő 80-90 km/h-s sebesség sem elképzelhetetlen. :) De erről bővebben alant.

Az utak legtöbbször jó minőségűek, ám vannak toldozott-foldozott szakaszok is. De hiába a viszonylagos jó minőség, ha nem haladsz: a sziget nagy, és mivel hegyes-völgyes-kanyargós szakaszok váltják egymást, bizony sok időt fogsz autóban tölteni, ha mindent látni szeretnél. Nagyon ritka egy-egy egyenes szakasz, ahol lehet is haladni, így az átlagsebesség max 50-60 km/h.

Egy jó futóművel rendelkező autóval igazi élvezet kanyarogni a szigeten (én legalábbis nagyon élveztem :)), de egy Skala-Fiskardo út a fentiek miatt emiatt legalább két óra.

Néhol, főleg hegyi falvakban bizony nem árt észnél lenni, ugyanis nagyon összeszűkül az út, ráadásul sok helyen pont kanyarokban.

A GPS-szel érdemes vigyázni: volt hogy jól elvitt a célhoz, de sokszor bizony miatta tévedtünk el. Nem egyszer meredek földutakra akart rávinni, a főutak helyett mindenféle kitérőt javasolt, állíthattam bárhogy a navit. Volt, hogy körbe-körbe navigált, vagy ahelyett, hogy a fővárosból a Skala-beli szállásunkra mutatta volna a leggyorsabb utat, levitt a tengerhez egy zsákutcába... És sajnos a táblák sem egyértelműek mindenhol, így sokszor nem könnyű okosnak lenni.

Az autókölcsönzés egyszerű, egy jogsi és egy aláírás után már viheted is az autót. Azzal érdemes képben lenni, hogy bár az autóra van biztosítás, a legtöbb helyen kijelentik, hogy a kocsi aljának károsodására ez nem terjed ki. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy ha rossz útra tévedsz, és sérül az autó alja, vagy felakadsz, könnyen zsebbe nyúlás lehet a vége. Ez extrém eseteket kivéve szerencsére ritka, még a Platia Ammoshoz vezető kavicsos úton sincs túl komoly veszélynek kitéve az autó.

Az üzemanyag sajnos elég drága - a magyar benzin és gázolaj árakhoz képest is majdnem másfélszeres a szorzó. 

 

Van tér!

 

Nagyon kellemesen érint, hogy a sziget nem zsúfolt, egy-két strand kivételével a legtöbb helyen kényelmesen el lehet férni, ráadásul a falvakban, városokban sincs hömpölygő tömeg. Volt, hogy órákig kocsikáztunk erre-arra a sziget belsejében, és nem találkoztunk senkivel.

 

Kefalónia utak 

 

Kefalóniára a görögökön kívül leginkább angolok jönnek, sok pub és vendéglátóhely rájuk van specializálódva. Mivel magyar utazási iroda is utaztat Kefalóniára, összefuthatunk néhány hazánk fiával is - erre inkább Skalaban, és újabban Lassi környékén van némi esély. 

Az időjárás rendkívül kellemes a szigeten, már aki szereti a görög nyarat: júniustól szeptember közepéig nappal akár 40 fok fölé is kúszhat a hőmérő, de este sem esik 20-22 fok alá. Számomra ez az ideális hőfok, ez alatt téli álmot alszom. :)

 

Kefalónia sziget

 

Végszó

 

Bár már az utazás előtt is gondoltam hogy szép hely lehet Kefalónia, és nem véletlenül lett úticél, de nem hittem volna hogy ennyire megkedvelem. Elképesztően változatos sziget, az egyik legváltozatosabb, ahol jártam. A hófehéren világító mészkőhegyektől a buja növényzettel benőtt, zöldellő lankákon keresztül a szürke, gránitszerű holdbéli tájig minden megtalálható.

Domborzatánál talán csak kristálytiszta vizű, fürdésre csábító strandjai változatosabbak:

természeti csodának is beillő, hófehér kavicsos, monumentális sziklafalak által övezett öbleinek ezer arcát soha nem lehet megunni; türkiz öblöket képező sziklastrandjain egész nap csak relaxálna az ember, hogy élvezze az időtlen nyugalmat; lassan mélyülő, finomhomokos strandjai pedig az egész családnak gondtalan kikapcsolódást nyújtanak.

Észre sem vesszed, és pillanatok alatt szerelmes leszel Kefalóniába, ebbe kis ékkőbe a Jón-tengeren - hogy onnantól különleges helyet foglaljon el a szívedben.

 

Kefalónia

 

2008-2017 viizo | viizo.trance@gmail.com | Minden Jog Fenntartva.

Szállássegéd - apartmanok, studiók

Meglehetősen sok kérdés érkezik e-mailben, hogy hol célszerű megszállni egy-egy nyaralóhelyen, mik szólnak egy-egy szálláshely mellett vagy akár ellen. Néhány mondatos gyorstalpalók, szigorúan szálláshelyek szempontjából.

Kefalonia
Lefkada
Santorini
Thassos
Nyugat-Kréta
Kelet-Kréta

Társoldalak

Kréta sziget, Görögország
Kefalónia strandok, látnivalók
Karpathos, Görögország
Lefkada, Görögország
Parga, Görögország
Az itt található kép- és szövegtartalom a szerző tulajdona. Saját utazási céljaidra bármikor tetszőlegesen felhasználhatod, kinyomtathatod, közösségi oldalakon az útleírások linkjét szabadon megoszthatod - hiszen az írás Neked készült. ;-)

Azonban az útleírásból szöveget kimásolni, plagizálni, saját írásként feltünteni, a szöveggel, képekkel engedély nélkül reklámozni, a képekről a vízjelet eltávolítani írásbeli engedély nélkül nem megengedett.  Egyéb weboldalakon, nyomtatott sajtóban történő szöveg- és képfelhasználáshoz, közléshez a szerző feltétlen írásbeli hozzájárulása szükséges.