images/karpathos-utleiras-beszamolo-header.jpg

Karpathos útleírás, beszámoló

Intro

Van egy kis görög sziget, ami az elmúlt években folyton meglógott előlem. Bár hosszú idő telt el az első, róla szóló gondolatmagvak óta, teljesen sosem mondtam le róla - a háttérben valahol mindig felizzott a vágy, hogy megismerkedjem vele. És lám, hosszas várakozás után végre eljött az idő: a sziget iránti érdeklődésem minden mást elhomályosítva, kihívó nélkül ugrott az élre, és minden adottá vált a bemutatkozáshoz.

Örömmel mutatom be a tisztelt publikumnak a görög szigetvilág egyik legszebb és legjelesebb képviselőjét, melynek földjére immár személyesen is ráléphettem, és friss tengeri levegőjét, zöldellő fenyőinek kellemes illatát végre magamba szívhattam: Karpathos lenyűgöző szigetét!

A szállás kérdéskör

A megfelelő szálláshely kiválasztása egy új úticélnál rendszerint nem egyszerű, ám Karpathosból előzetesen felkészülve nem volt túl nehéz dolgunk: a kalapba már első körben is csak három települést került, melyek közül végül a nyertest is kiválasztottuk. Arkasa, Lefkos és Pigadia versenyzett egymással, mindegyik mellett szólt valami: Lefkos nyugati fekvésével, látványos környezetével, nyugalmával és szép strandjaival csábított, Pigadia főváros csillagtúrázásra kiváló elhelyezkedésével, nyüzsgő nappali és éjszakai életével, Arkasa pedig minden mástól távol álló különcségével hívogatta a nyaralót. Végül néhány nap gondolkozás, prók és kontrák hosszas mérlegelése után Pigadia környéke lett a befutó. Ott találtuk meg azt a szálláshelyet, amelyet előzetesen ideálisnak gondoltunk: egy főváros legkülső peremére épült apartmant, távol a település zajától, ám ahhoz elég közel, hogy a szállás környékének békés, nyugodt légkörét egy hosszabb séta után Pigadia mozgalmas nappali és éjszakai életére cserélhessük.

Hogy minden a lehető legsimábban menjen, az utazást Karpathosra már kora tavasszal lefoglaltuk: ez ebben a formában igazán kényelmes, ám a dolgos hétköznapok lassú pergése miatt várakozással teli időszak. A várakozásba ezúttal azonban némi izgalom is vegyült, köszönhetően a szokásosnál is instabilabb, egész Európán végiggyűrűző görög gazdasági helyzetnek. A pénzügyi csőddel fenyegető szituáció miatt nem kevés aggály merült fel számos, Görögországot választó nyaralóban: a krach esetleges bekövetkezte nyomán nem volt nehéz kifogyó üzemanyagkészletekről, akadozó élelmiszer ellátásról, jelentősen megdráguló szolgáltatásokról vízionálni. Bár látszólag csak egy hajszál választotta el a görög pénzügyi összeomlást, az utolsó utáni pillanatban végül mégis megoldás született, és fellélegezhetett Görögország és az Európai Unió tagállamai mellett a több millió, Hellász földjét választó utazó is.

Ilyen, nem várt izgalmak után jött el a perc: egyszer csak ott találod magad a repülőtéri terminálok egyikén, miközben az információs kijelzőket nézed. Itt az idő, végre elindulsz! Hamarosan helyet foglalsz a légi járműben, elhelyezed a kézipoggyászodat, becsatolod az övedet, bámészkodsz a lassan megtelő gépen, fürkészed a résnyi ablakokon át a kinti világot, nagy levegőt veszel, felhőtlen mosoly fut végig az arcodon - Karpathos, hamarosan érkezünk!

Karpathos útleírás, beszámoló

A bő két órás repülés éjszakai üzemmódban ugyan kevéssé látványos, mint a nappali utazás, ám amikor a kijelzőkön látod, hogy a gép sziluettje kérlelhetetlenül közeledik a végállomáshoz, egyre inkább átjár a nyaralás öröme. A sziget mellett elhaladó, majd a repülőtér jelzőfényeire ráforduló gép mozgását sima landolás követi, közben pedig ablakra tapasztott, érdeklődő tekintettel nézed Karpathos aprócska repülőterének közeledő körvonalait. A repülő lépcsőjén lesétálva belekap hajadba a karpathoszi szél, frappáns bemutatkozásként: ez ám az igazán stílusos belépő a széljárásáról is híres szigettől. :)

És itt picit megállunk. Ugyanis mielőtt folytatnám, és igazán belelendülnék a karpathosi élmények karakterekbe formálásába, egy aprócska, ám igen fontos dolgot előre kell bocsássak. Bár Karpathosról igazán informatív és remek leírásokat jegyeztek le már korábban ismert szerzőtársak (helló Geod01, Balázs Bea), írtak élvezetes élménybeszámolókat fórumokra a nyaralók, az elvárásokat mindezek ellenére igyekeztem a lehető legalacsonyabban tartani. Egy érzés volt ugyanis, amit igyekeztem elkerülni, és lehetőség szerint nem megélni Karpathos szigetével kapcsolatban: a csalódást. Ennek nyomán nem vártam a csodát, nem számítottam trónfosztóra, mint inkább egy újabb kellemes szigetre, dekoratív strandokkal és bájos falvakkal gazdagon meghintve. És hogy mi is lett ennek az eredménye? Becsszó, nem rejtem majd véka alá.

A bevezető gondolatoknak ezennel a végére is értünk, de ez talán nem is olyan nagy baj: vessük inkább bele magunkat a szigetbe, mely oly rég óta képezte a vágy titokzatos tárgyát. Az alábbi sorokban végre meg tudom mutatni Nektek én is, milyen Karpathos - természetesen ezúttal is elsősorban saját élményindexeim szűrőjén keresztül.

Pigadia, főváros

A legtöbb táblán Karpathos néven szereplő fővárost elsősorban a helybéliek hívják Pigadiának. A legtöbb utazási irodás leírásban aprócska és csendes fővárosnak titulált település könnyen meglepetést okozhat: bár nyilván viszonyítás kérdése, de én nem nevezném sem aprócskának, sem csendesnek. A mérete viszont pont optimálissá teszi a sziget fővárosának címére: kellemesen bejárható, megismerhető, egyszóval igazán élhető. Néhány nap leforgása alatt a legtöbb utcakép régi ismerősként fog integetni, és tudni fogod, hogy éppen merre jársz. A városka elhelyezkedése élőben tűnik csak fel igazán, hogy mennyire parádés: a méretes öböl csücskében, a dombokra és sziklákra épülve pillanatok alatt megszeretteti magát a nyaralóval.

Pigadia

Pigadia

Pigadia

Sok más, tenger mentén felépült településhez hasonlóan Pigadia legfrekventáltabb része a kikötő, és annak közvetlen közelsége. A nappali álomvilágból az est közeledtével egy csapásra felébredő főváros az első néhány alkalommal meglepett mozgalmasságával: hosszú tavernasora szinte teljesen megtelik emberekkel, sétálóutcái vásárlókkal és nézelődőkkel. A városban senki nem marad éhes, azt garantálom: a kínálat rendkívül széles, és bárki megtalálhatja a számára szimpatikus éttermet. A kikötő környékén az aprócska, sarki gyrosozóktól a tágas tavernákig rendkívül színes a paletta - persze azt sem árt tudni, hogy nem csupán ezen a részen, de a belsőbb utcákban elrejtve, és a külterületeken is vannak ám figyelemre igazán méltó éttermek.

Karpathos, Pigadia

A városka házainak döntő többsége rendben tartott, az utcák tiszták, nem egy közülük határozottan bájos képet mutat. Bár a város épületeinek többsége viszonylag új, a szűk sikátorok, és a nem egyszer virágokkal díszített utcákon lépdelve olyan érzés foghat el, mintha valamilyen történelmi múlttal rendelkező település óvárosában sétálnál.

Pigadia, Karpathos

Pigadia fővároshoz méltóan gazdagon ellátott a legkülönfélébb szolgáltatókkal és lehetőségekkel: a számos autókölcsönző mellett szupermarketek, szuvenírboltok, bárok, pékségek, sőt minigolf pálya is várja a nyaralót. A boltok tömött polcokkal várják a betévedőket, szó sincs bármely élelmiszer vagy cikk hiányáról. Bár Karpathosra szinte mindent importálnak - elsősorban Krétáról - azonban látva a vendéglátó egységek és szupermarketek széles kínálatát, ez egyáltalán nem feltűnő.

Pigadia, Karpathos város

Pigadia központja a nyaralók számára elsősorban a kikötő környéke

Karpathos

A tenger közelében...

Pigadia

...és attól távolabb is hangulatos látvány fogad

Pigadia

Pigadia

Pigadia

Pigadia

A behívó emberek Karpathoson, főként Pigadiában sem ismeretlenek - a legtöbb helyen vagy erre dedikált ember szólítgatja a népet, vagy valamelyik, abban a pillanatban épp tétlen pincér áll ki az ajtó elé, befelé terelni a nyaralókat. Van köztük laza biccentéssel leszerelhető, és van nehezebben lerázható fajta: meglepődtem, amikor némelyik olyannyira személyre szabott dumával érkezett, hogy csak pislogtam. Ezen a szinten már nem csak a sablon, 'honnan érkeztél, barátom?' szöveg játszik széles mosollyal, hanem némi furfang is keveredik a játékba: a 2.0-ára fejlesztett verzió már olyan dolgokkal rukkol elő, ami váratlan és hatásos. Utóbbi nem lesz rest hátulról támadni, és némi csellel leszólítani, melynek első pillantásra semmi köze az étkezéshez. Gondolj példaként arra, hogy valamilyen ismertebb, elsősorban bokszolóknak gyártott sportszereiről elhíresült márkájú pólóban sétálgatsz, erre emberünk lazán odamegy és neked szegezi a kérdést: szereted a boxot, barátom? És pár perces, ezen a fonalom indult beszélgetés után azon kapod magad, hogy ott ülsz a tavernában és várod, hogy elkészüljön a vacsorád.

Létezik még ennél is fejlettebb, 3.0-ás verzió, amikor a fenti eseménysor kibővül még egy szereplővel: a már sikeresen leállított delikvenshez egy perc elteltével csatlakozik egy másik behívó is ugyanattól a cégtől, hogy a kezdeti becsavarás után dupla erővel súlykolják: Neked ma itt kell enned!

Pigadia

Pigadia

Pigadia Karpathos

Karpathos város

A város nem azonnal, hanem fokozatosan, napról-napra kedveltette meg magát: minden egyes reggeli és esti sétával, minden egyes bebarangolt utcával, minden egyes Pigadiában eltöltött perccel jobban rajongtam érte, hogy a végére mindez katarzisként törjön ki.

Ugyanis Pigadia akkor szippantott be igazán, és mutatta meg hangulatának igazi erejét, amikor egy forró nyári este, az utolsó, szigeten töltött napon megteltek a tengerparton fekvő színházának ülőhelyei: Mikis Theodorakis, az egyik legismertebb görög zeneíró 90. születésnapját ünnepelte a több száz jelenlévő, a helyiek és az oda tévedő nyaralók egyaránt. A koncertélmény egyszerűen lehengerlő volt: a görög életöröm oly egyedülálló megnyilvánulása, melyet ilyen intenzíven még sosem volt szerencsém átélni.

Pigadia

A karmester hölgy temperamentuma, az élő zenével kísért kórus mérhetetlen átélése, a kivetítőkön egymás után pergő karpathosi és görög életképek, a pódium mögött elterülő, éjszakai fényárban úszó Pigadia fantasztikus látványa, a tenger hullámainak csillogása... Azt hiszem nem én voltam az egyetlen, aki a fináléig párás szemmel élte meg a koncert minden pillanatát, hallgatta teljes elragadtatással a felcsendülő görög örömzenét - és tárazta be kitörölhetetlenül a minden ízében szélesvásznú élményt a legszebb nyaralási emlékei közé.

Az igazán tökéletes pillanatok közé.

Pigadia

Amoopi (Ammopi)

A főváros közelében, a déli régióban elterülő üdülőtelepülés nem igazán alkot koherens egészt, inkább egymástól kisebb-nagyobb távolságra fekvő apartmanok, szállodák, tavernák és beach-bárok laza halmaza. Bár igazán nagy kitérőt eleinte ide nem terveztem, inkább csak néhány kellemes, felfedezéssel és úszkálással eltöltött órát, ehhez képest Amoopi igazán pozitív csalódásként hatott. Ennek eredményeként többször is visszatértünk, hol egy kellemes, finom falatokkal tarkított tavernázásra, hol pedig egy kis délutáni búvárkodásra. A dimbes-dombos környéken aszfaltozott lejáratok is vezetnek a különféle sziklastrandokhoz, ám a legtöbbet egy néhány száz méteren át húzódó, fakorláttal kiépített járda is összeköti. Bár a helyi tengerpartok a nyári hónapokban rendszerint tele vannak, parkolási gondokkal nem küzd a környék: ha később is érkezel, még akkor sem kell tartanod a több kilométeres, hosszas sétáktól.

Amoopi, Karpathos

Rendben tartott, takaros épületek Amoopinál

Amoopi

Az épületeket homokkő falak takarják a fürdőzők elől

Amoopi

Amoopi, Karpathos

A magaslatokon apartmanok és szállodák

Amoopi

Amoopi környéke teljes hosszában csendes pihenőövezet

A hegyi falvak: Aperi, Volada, Othos, Pyles

Aperi

Pigadiától néhány kilométerre északra kezdődik, nyugat-keleti irányban egymás után felfűzve a sziget legérdekesebb és leggazdagabb hegyi falucskáinak sora. Aperi lesz az első, rögtön az egyik legizgalmasabb és legrendezettebb karpathosi település, amit elérsz. Ha végigkanyarogsz a falucska szűkre szabott főutcáján, hamar szembe fog ötleni, miért is eme jelzők. Nyoma sincs düledező viskóknak, bepucolatlan homlokzatnak, omladozó kerítésnek: Aperi minden porcikájából süt, hogy a helybéli lakosok többségének bizony nem okoz gondot a mindennapi megélhetés. Persze aki ismeri a sziget történelmét, számára mindez nem lesz meglepetés: az Egyesült Államokba kivándorolt, majd az onnan rendszeresen hazatérő karpathosi lakosok többsége értő (avagy pénzbeli) gondot visel szülőhelye iránt, nem feledkezve el a gyökereiről.

Aperi

Aperi madártávlatból, hátul a messzeségben Pigadia is kivehető

Az út a falucska teraszszerűen épült házai között vezet, egyre magasabbra és magasabbra: bár a forgalom elenyésző, a házak közötti utcák a szélességük (avagy szűkösségük) miatt inkább egyirányú utca benyomását keltik. Aperi központjában jól megközelíthető, ingyenes parkoló is vár, így nem okoz majd gondot letenni a járműved, és körülnézni, sétálgatni egy kicsit a takaros házak között. Igazi kincsekre is bukkanhatsz, anélkül hogy főúttól nagyon messze kellene letérj. Dekoratív templomok, bájos épületek, hangulatos utcaképek fogadnak, bármerre is vezessen utad a faluban.

Aperi

Lépcsőszerűen egymás fölé magasodó házak, a csend és nyugalom hegyvidéki övezete

Aperi

A csodás bougainvillea Karpathos házain sem ismeretlen

Aperi

Aperi legnagyobb temploma és tágas előtere

Aperi, Karpathos

Karpathosra nem kell a szelfibot :-)

Aperi

Volada

Az Aperit követő, látótávolságban lévő falu hosszan elnyúlik a karpathosi hegyvidéken. Apró érdekesség, hogy a Voladába vezető útról nyílik az egyik legpompásabb kilátás Pigadiára, és a főváros környékére - a nap járása miatt főként délután igéző az eléd táruló látvány. Volada Aperihez képest egy csipetnyit kevésbé fényűző, ám szintén rendben tartott falucska - de nem csupán takarosságában, hanem a szűkös utcáiban is megegyezik a többi, hegyekben megbúvó karpathosi településsel.

Volada

Othos

Aperi után a másik favorit a hegyi falvak között. Othosban a környék egyik legnagyobb temploma mellett több hagyományos görög kávézót, tavernát is találsz, a néha műemléknek is beillő házak mellett. Aperitől eltérően itt már felfigyelhetsz néhány olyan épületre is, amire bőven ráférne a felújítás - viszont valamilyen furfangos módon ezek sem rontják az utcaképet, sőt: néhányuk igazi unikum, és csak további egyéniséggel ruházzák fel a bájos kis települést.

Othos, Karpathos

Felhők vonulása a karpathosi hegyekben

Karpathos Othos

Othos

Othos

Othos, Karpathos

Pyles

Pyles már azt jelzi, hogy átértél a Karpathos belső részét jelképező hegyeken - ha itt nem fordulsz vissza, akkor már szinte végig lefelé vezet az utad a nyugati partvidékre. A főútról letérve kövekkel kirakott úton mehetsz be a többitől némileg eltérő karaktert képviselő faluba, ahol zömében takaros házakat, mezőgazdasági múzeumot, és érdekes, két lábon álló toronnyal büszkélkedő templomot fedezhetsz fel.

Pyles, Karpathos

Pyles különös templomtornya

Pyles, Karpathos

Menetes

Karpathosi képeket nézegetve ki ne találkozott volna már a leghíresebb kanyarral a szigeten, ahol mindenki megáll, és amit szinte minden nyaraló megörökít néhány fotón? A jellegzetesen kanyargó aszfaltcsíkot, háttérben a karpathosi templommal, annak békés sírkertjével, a sziklaszirteken büszkén emelkedő Menetes falujával, Pigadiától délnyugatra találod.

A még karpathosi viszonylatban sem mindennapi kanyar mellett kis parkoló vár, ahonnan egy háborús emlékműhöz tudsz felsétálni, néhány tucatnyi lépcsőfok leküzdésével. Ha felértél, már kapcsolhatod is be a fényképeződ, és kattinthatod a lábad előtt heverő tájat - a téma adni fogja magát. :)

Menetes, Karpathos

Tovább indulva a fentebb leírt, pár perces pihenő után pillanatok alatt beérsz Menetesbe, mely eddig csak a háttérben húzódott meg csendesen. A sziklaszirtekre épült faluban a karpathosi falvak többségéhez hasonlóan érdemes pár percre letenni az autód, kicsit megismerkedni a falucska központjával. Korábban említettem már, hogy a sziget fővárosára, Pigadiára Voladából nyílik az egyik legjobb kilátás - nos a másik hatásos, és igazán említésre méltó kilátási pont Menetes takaros templomának erkélye lesz.

Menetes, Karpathos sziget

Az oroszlán oszlopfő nagy divat, Karpathos több településén is akad belőlük

Karpathos, Menetes

Menetesben sétálva felettébb érdekes anekdota történt, melyet megosztok Veletek is: az utcákat felfedezve egyszer csak a semmiből odaballagott hozzám egy karpathosi öregúr. A jól láthatóan már 90. életévén is túl lévő, sétapálcával közlekedő, ám mentálisan igen frissnek ható görög bácsika kissé tört angolságról tanúbizonyságot téve megszólított, szó szót követett, és beszélgetni kezdtünk.

Roppant érdekes dolgokat mesélt a szigetről, annak olasz megszállásáról, a 2. világháborúról, a világégést követő szigetbeli évekről. Igazán élményszámba ment a története, ahogyan nagy beleéléssel mesélte saját, karpathosi szemszögéből az elmúlt szinte egy évszázadot. Ám nem csupán a történet, de maga a szituáció bájos szürrealitása is megfogott: ahogyan az idős bácsi bátran megszólítja saját szülőföldjén az ide utazó, a sziget életébe csupán röpke bepillantást nyerő látogatókat. Ahogyan meggyőződik róla, hogy ezek ketten nem az olasz látogatók népes táborát gyarapítják, hanem egy korábban talán sosem hallott nevű, aprócska, közép-európai országbeli fiatalokkal hozta össze a jó sors. Ahogyan a bácsika nem mindennapi történelemórát ad Karpathosból.

Ezek a pillanatok tesznek igazán naggyá egy utazást.

Menetes

Menetes házai

Arkasa

A keleti régió legnagyobb települése, és Lefkos üdülőfaluját leszámítva egyetlen nagyobb városa. A jellegzetes formájú, kopár dombok által körülvett Arkasában szinte minden megtalálható, ami Pigadiában: autókölcsönzők, tavernák, bárok, szuvenírboltok - csak érezhetően kisebb méretekben és kevesebb nyaralószámmal. A város kissé kiesik a nyugati fősodorból: a fővárosból legalább fél órát kell autóznod, hogy elérd. A Pigadiából ide vezető út egyébként a könnyebben teljesíthető szakaszok közé tartozik, ritkák az út menti szerpentinek, és Menetes falucskát elhagyva a tájkép mérsékelt vadsága még tovább szelídül.

Arkasa érdekes módon nem közvetlenül a tengerpartra épült, az épületek többsége kisebb-nagyobb távolságra fekszik a város két strandjától. Emiatt a településen nincs klasszikus értelemben vett tengerparti sétálóutca, és nagyobb lélegzetvételű séta, vagy bérjármű szükséges a tengerpartra jutáshoz.

Arkasa

Arkasa

Finiki

A bájos halászfalu alig néhány kilométerre, gyakorlatilag látótávolságban fekszik Arkasa közelében - többségében kék-fehérre mázolt házai, nyugodt hangulata igazán kellemes atmoszférát teremtenek. A központi, kikötővel szembeni részen sorakoznak egymás mellett Finiki híres haltavernái - ha Karpathoson a tenger gyümölcseinek legprofibb konyháit keresed, ne is kutass tovább.

Finiki, Karpathos

Finiki kikötőjének klasszikus látképe

Finiki

Finiki

Finiki, Karpathos

Akár egy pár perces sétára, akár egy kellemes tavernázásra állsz meg Finikiben, sétálj fel a település fölé magasodó kápolnához is. Kellemes kilátás nyílik a városra, legalább olyan jó, mint a szárazföld felől - ráadásként a kegyhelyre is szabadon benyithatsz, és a bent uralkodó végtelen békét megtapasztalva akár gyertyát is gyújthatsz.

Finiki Karpathos

Lefkos

Előrebocsátom, hogy jelen bekezdésnél, jelen városkánál masszív elfogultságot fogsz tapasztalni, de sajnos nem tudok másként írni Lefkosról - ezt kérlek nézzétek el nekem. Ugyanis képtelen vagyok eltitkolni, hogy Lefkos számomra Karpathos nyugati oldalának abszolút csúcspontja és kedvence: igazi jolly joker a nyugodt pihenést, és a helyben szép strandokat keresők számára.

Rendkívül tetszett a légkör, ami a településre érkezve fogadott: az egymástól kisebb-nagyobb, ám bőven élhető távolságokra lévő apartmanok, a családi vezetésű szállodák, a háttérben emelkedő zord hegyek, a három változatos öböl hihetetlen színekben játszó pompája. Amikor a roppant szűk bevezető szakaszon vezetve eléd tárul az első, városi strandnak csúfolt, amúgy végtelenül pazar látványt nyújtó öböl, leesik az állad, és egészen végig bizony ott is marad. Velem legalábbis ez történt.

Ekkor várod csak igazán, hogy mielőbb leparkolj valahol (a falu mögött tágas, ingyenes parkoló fogad), felsétálj a falucska központjába, szétnézz a tavernák és bárok között, majd a legszimpatikusabbat kiválasztva a szemet gyönyörködtető tengert csodáld.

Lefkos

Lefkos remek belépője: már az első pillantás is hatásos

Lefkos

Lefkos

A háttérben Karpathos legmagasabb hegyei

Lefkos

A falucska utcáin viszonylag kis mérete ellenére szinte minden megtalálható, ami egy nyaraláshoz kell: tavernák, bárok, autókölcsönzők, aprócska szupermarketek és ajándékboltok. Ha nem szeretnél sokat mozogni Karpathoson, mivel inkább a pihenésre, valamint a helyben strandolásra helyezed a hangsúlyt, az éjszakai élet fontossága pedig elhanyagolható számodra, ne is gondolkozz tovább: Lefkos a Te tetszésed is el fogja nyerni.

Lefkos, Karpathos

Aprócska beach bár Lefkoson: egy a sok közül

Lefkos

A horgonyzó csónakok látványa mindenhol remek hangulatot teremt, hát még Lefkoson

Karpathos, Lefkos

Lefkos

Nálam Lefkos csont nélkül vitte a legszebb helyen lévő karpathosi település címet, kár is keresnem benne a hibát: engem lenyűgözött, meggyőzött, elvarázsolt.

Olympos

Karpathos talán legismertebb települése, látványát sokan Santorini kaldera menti falucskáinak képéhez hasonlítják.

Az autóval Olymposra induló utazóra hosszas, egy idő után szinte végtelennek tűnő kanyargás vár: az új, kiváló minőségű aszfaltcsíkon vezetés azonban végül mindig elnyeri jutalmát. Bár a jellegzetes, Olymposszal szemközti hegyet többször is látni vélheted a délről idevezető út során, mégsem adja magát könnyen - és amikor már minden egyes alkalommal lemondtál róla, és ismét téves riasztás történt, a semmiből hirtelen eléd vágódnak a város legmagasabban fekvő házai - és ez látvány még a sokat látott utazónak is garantáltan nagy pillanat lesz. Ennél már csak lesz kellemesebb sokk, amikor pár másodperccel később a település szinte összes háza felbukkan előtted - naná, hogy lelassítasz és megörökíted az elragadó képet!

Olympos, Karpathos

Olympos az első pillanatok után, amikor egyre többet enged láttatni magából...

Olympos, Karpathos

...és teljes szélességében

A városka szerfelett festői helyre épült, lépcsőzetesen egymás fölött emelkedő házait magas hegyek bújtatják. A tágas parkolóhelyiségekbe befutva gyalogszerrel indulhatsz Olympos felfedezésére, hogy akár órákat is elkanyarogj a kacskaringós, szűkre szabott, ám takaros utcákon. Az egyik leghagyományőrzőbb görög településként is fémjelzett városka valóban bájos képet tár a látogató elé: a fősodorbeli házak többsége szépen rendben tartott, a járdák tiszták, a családi vezetésű tavernák teraszai káprázatos kilátást garantálnak.

Olympos

Karpathos

Olympos

Az utcákra nyíló ajándékboltok előtt népviseletbe öltözött, néha látható bajusszal :-) is megáldott olymposzi asszonyok szólítják meg, és próbálják becsalogatni az utazókat, hogy náluk vásárolják meg a városból származó szuvenírokat. A házak között sétálva igazán fotogén helyeken járhatsz, és több helyen is mesés látvány tárulhat a szemed elé - a mélykéken ragyogó tenger és a szárazföld felé egyaránt. Olympos tetején ódon szélmalmok magasodnak, többségük romos épületként már nem működik - mégis érdemes ezekre a helyekre felsétálnod, ugyanis a pazar kilátás ezeken a tetőkön éri el csúcspontját.

Olympos

Karpathos

Olympos

Olympos, Karpathos

Olympos, Karpathos

Karpathos, Olympos

Díszes lépcsők, faragott korlátok

Olympos

Olympos templomában ismerős hangok: épp egy fakultatívon részt vevő magyar csapatnak tartanak előadást

Karpathos

Olympos, Karpathos sziget

Némileg óvatosan írom le, de a hagyományőrző település jellegére oly büszke Olympos hangulata nekem valamelyest halványabban jött át. Az első körséta alkalmával a város még teljesen magával ragadott, ám minél többet engedett láttatni magából, annál inkább keletkeztek hajszálrepedések a cukormázon. A főutcáktól távolabb bóklászva, az ismert csapásoktól messzebb az épületek kevéssé jó állapotúak - sok közülük a láthatóan lakatlan - az utcaképek is elhanyagoltabbak. A hosszú évek óta jelen lévő, az aszfaltozott út befejeztével csúcshoz közelítő olymposzi turizmus a népviseletet mindennapi öltözékké változtatta, és nem lennék meglepve, ha csak a nyaralók kedvéért vennék fel nap mint nap. A fő utcák zsibvására eképpen hangyányit lélektelen: a tradícionális viseletű asszonyok már nem beszélgetni ülnek ki a házak elé, hanem a nyaralókat szólítgatják úton-útfélen pénzük elköltésre, a gyakorlatilag bárhol megvásárolható, egy kontinenssel keletebbre fröccsöntött műanyag emlékek vásárlására. Vannak ugyan helyben készített szőttesek, díszes varrású kendők, kézzel kimunkált faragások is, ám mellettük egyre nagyobb számban képviseltetik magukat a bóvlik.

Szerencsére a fenti helyzetet némileg ellensúlyozza, hogy a legtöbb helybéli aranyos, és nem tolakodó túlzottan - így néhány hajszál még éppen elválasztja az olymposi nénikéket a 'behívóember light' titulustól.

Olympos, Karpathos

Olympos minden fenti gondolat, minden elturistásodási jellege mellett nagyon érdekes város: elhelyezkedése parádés, városképei roppant fotogének, az utcákon sétálva igazán remek dolgokra bukkanhatsz. Karpathoson szigetén járva a város megtekintése, bejárása a kötelező programok közé tartozik: nem érdemes, és nem is szabad fölötte elsiklani!

Olympos, Karpathos

Olympos

Karpathos, Olympos

Diafani

Olymposból alig negyed óráig tartó, nehézségét tekintve viszonylag könnyű vezetéssel érheted el az északnyugati rész legnagyobb, jobban mondva egyetlen kikötővárosát, Diafanit. A települést sokan titulálják semmilyennek, érdektelennek, semmi extrának - ehhez képest nálam bizony Karpathos egyik legkedveltebb települése lett.

Diafani

Diafani

A városkába érkezve idilli nyugalom fogadott: nyoma sem volt nyaralók hadának, akik a Pigadiából érkező kirándulóhajókkal befutva időről-időre ellepik a part menti tavernákat, hogy fakultatívos olymposi látogatásuk előtt / után ebédeljenek egyet.

Diafanit ebben a nyugodt állapotában belengte egy olyan meghitt és kellemes hangulat, ami csak a legkivételesebb és legtökéletesebb hangulatú helyeken érhető tetten: az a fajta időtlenség, amit néhány útleírással korábban, bizonyos dél-krétai településeken már annyira felmagasztaltam. A városka egyébként nem túl jellegzetes, szinte bármelyik, délebben fekvő görög szigetre lepottyanthatnánk - ennek ellenére (vagy talán éppen ezért) igazán remek kis hely.

Diafani

Diafani

Diafani

Kis méretű kikötője, aprókavicsos strandja és alig néhány étteremből álló tavernasora bájos jelenség, ám a pörgősebb nyaralóknak valószínűleg nem igazán fog bejönni.

Szinte mindig akad, amikor egy-egy híresebb település elől váratlanul ellopja egy másik, sarokban óvatosan meghúzódó városka a show-t: nálam azon a napon hangulat tematikában a dobogó legfelső fokára Diafani állhatott.

Karpathos. Diafani

Diafani, Karpathos

Agios Nikolaos

Az aprócska, kifejezetten mutatós halászfaluhoz szerpentines, ám jó minőségű aszfalt kanyarog le a karpathosi hegyekből. A kristálytiszta vizű öbölben csónakok ringatóznak békésen, mögöttük alig néhány épület emelkedik. A falucska fő strandját követlenül a házak előtt találod, zsúfoltságtól mentes, kevés napernyővel díszített terület. Agios Nikolaosnak van azonban egy sokkal vadregényesebb, sokkal különlegesebb partszakasza is: a település déli oldalának szikláinál első osztályú sziklastrand bújik meg, mely elsősorban a sznorkelezők paradicsoma.

Agios Nikolaos

Agios Nikolaos

Agios Nikolaos

A szinte levegőben lebegő csónak látványa nem ismeretlen jelenség Karpathoson, így Agios Nikolaosban sem

Agios Nikolaos

Karpathos

Búvárkodásra kitűnő sziklastrand Agios Nikolaos mögött - csábító?

Hopp! Az első oldal végére értél, irány a folytatás:

tovább a Karpathos útleírás 2. oldalára...

Szállássegéd - apartmanok, studiók

Meglehetősen sok kérdés érkezik e-mailben, hogy hol célszerű megszállni egy-egy nyaralóhelyen, mik szólnak egy-egy szálláshely mellett vagy akár ellen. Néhány mondatos gyorstalpalók, szigorúan szálláshelyek szempontjából.

Kefalonia
Lefkada
Santorini
Thassos
Nyugat-Kréta
Kelet-Kréta

Társoldalak

Kréta sziget, Görögország
Kefalónia strandok, látnivalók
Karpathos, Görögország
Lefkada, Görögország
Parga, Görögország
Az itt található kép- és szövegtartalom a szerző tulajdona. Saját utazási céljaidra bármikor tetszőlegesen felhasználhatod, kinyomtathatod, közösségi oldalakon az útleírások linkjét szabadon megoszthatod - hiszen az írás Neked készült. ;-)

Azonban az útleírásból szöveget kimásolni, plagizálni, saját írásként feltünteni, a szöveggel, képekkel engedély nélkül reklámozni, a képekről a vízjelet eltávolítani írásbeli engedély nélkül nem megengedett.  Egyéb weboldalakon, nyomtatott sajtóban történő szöveg- és képfelhasználáshoz, közléshez a szerző feltétlen írásbeli hozzájárulása szükséges.