images/ciprus-beszamolo-utleiras-header.jpg

Ciprus útleírás

Télből a tavaszba

 
2013 késő őszén összejött egy folyton előkerülő, ám eleddig beteljesítetlen úticél: Ciprus. A szigetország méreteihez képest látogatásunk ugyan csak rövid ízelítő volt, de messze nem maradtunk élmények nélkül. 

Ciprus érdekes és gyors döntés volt: indulás előtt alig több mint egy héttel még belföldi wellnesst terveztünk néhány szabadnapra, csak egy kicsit továbbgondoltuk. Először is miért maradnánk belföldön, ha szinte ugyanennyiből már elmehetünk valamelyik érdekesebb külföldi városba is? Viszont ha már körülnézünk egy másik országban, akkor miért kellene fagyoskodnunk a november végi hidegben, amikor pólós-rövidnadrágos helyre is elrepülhetünk, akár tenger mellé? :)

A melegebb úticélok közül nem Ciprus volt az elsődleges kiszemelt, mégis ő győzött - méghozzá kiütéssel, ugyanis egy kontinenssel délebbre már nem lett volna elég a személyi, és az útlevelemből alig 4 hónap volt már csak hátra, a kötelező 6+ helyett. A repülőjegyeken matekoznunk kellett egy kicsit, mivel a légitársaságok sűrűn változó, és logikát sokszor nélkülöző árképzése miatt rá van kényszerítve némi számolgatásra az utazó - legalábbis aki nem szeretné, hogy túlzottan elszálljanak a költségek. Erről ugyan még nem esett korábban szó, de társaságok jól láthatóan nagyon is tisztában vannak vele, hogy aki délebbre szeretne eljutni, az fizesse is meg - igazán olcsón ilyen helyekre bizony még főszezonon kívül sem igazán lehet eljutni. Mosolyogva (és némileg szkeptikusan) szoktam olvasni néhány netes utazási magazin, netán blog 'Fillérekért télből a nyárba', vagy hasonlóan hangzatos, kattintásra ösztönző cikkeit, melyek alapján akár egzotikusabb célpont is kivitelezhető lenne pár ezresből. Hát persze: elméletben, tucatnyi kompromisszummal, x hónappal (vagy akár egy évvel) előre tervezve, akár több napot utazásra / átszállásokra szánva. Tuti ajánlatok ugyan valóban előfordulnak, csak épp közel sem olyan gyakoriak, mint azt leírja néhány, cikkei alapján inkább csak a képzeletében utazó.

Amint a repülőjeggyel megvoltunk, a szállás, ill. a bérautó lefoglalása már a dolgok könnyebb részét jelentette - ráadásul ezúttal alig kellett aludni néhányat, hogy a repülőn ülve célba vegyük Ciprus egyik legnagyobb városát, Larnakát.

Mivel a szigetország még Krétánál is nagyobb (a Földközi-tenger harmadik legméretesebbje), és csupán néhány napot volt szerencsénk itt eltölteni, jobbára Ciprus délkeleti tájairól fog szólni a történet - a nyugatra eső, valamint a középső részek kimaradtak. 

A rövid felvezetést nem is szeretném tovább szőni: lássuk, mi fogadott a szerelem és szépség istennője, Afrodité szigetén!


Új ország, új meglepetések

 

Sötét éjszakában repülsz: Törökország partvonalát már rég elhagytad, az Égei-tenger fölött siklasz. A horizont feketeségéből lassan csipkés árnyékok tűnnek elő: Észak-Ciprus hegyvonulatai. A magaslatok felett áthaladva közelíteni kezdenek az alattad hunyorgó fények, válnak egyre jobban kivehetővé a sárga csíkokként ragyogó útszakaszok, majd a gép finom billenéssel ráfordul a déli rész tengerparti sávjára.

Elcsendesült kikötők, ringatózó hajók fényei felé süllyedsz egyre gyorsabban, sötétségbe burkolózó falvak fölött suhansz. Néhány perc múlva hangos surranással kinyílnak a fékezőszárnyak, majd egyszer csak a kapitány leteszi a gépet a fényárban úszó larnakai reptér kifutójára.

Hiába vagyok már túl viszonylag sok repülésen, a fel- és leszállás élménye mindannyiszor megérint: az idő lelassul, ahogyan átadod magad a gyorsulás, vagy épp lassulás izgalmas tehetetlenségének.

A repülőút majdnem három órás, nem mondanám rövid etapnak, de legalább van idő lélekben felkészülni az angol minta szerinti, bal oldali közlekedés finomságaira - hiszen sok Ciprusra utazót a bérautója már a repülőtéren várja.

Az ember a landolás után örömmel konstatálja, hogy a tenger közelében fekvő reptér környékén még egy novemberi késő estén is 20 fok körüli hőmérséklet uralkodik - a lelkeknek igen megnyugtató látványt nyújt a környéken mászkáló embereken a bermudák és papucsok látványa.

Mivel nálunk a bérautó felvétele, illetve a papírok kitöltése nem volt több egy fél órás manővernél, rövidesen úton is voltunk Larnakába. A városban lévő szállásunk utólag visszagondolva hiába volt aránylag egyszerű útvonalon megközelíthető, némileg lesokkolódtam az ismeretlen táj első kilométerein a késő éjszakai, fordított irányú közlekedéssel. 

Szállásunkhoz megérkezve, az autóból kiszállva azonban a második sokkra sem kellett sokat várni: a lefoglalt szállodánk főbejáratának ZÁRT ajtaján az 'under construction, we are closed' felirat fogadott. Pördült egyet a világ, mivel nem számítottam ilyen jellegű meglepetésre - főleg annak tükrében nem, hogy a szállás árát még utazás előtt kiegyenlítettük. A kezdeti hitetlenkedés után, valahol mélyen az a gondolat kezdett el bennem érlelődni, hogy éjjel 11 után kereshetünk a városban valahol másik szállást - ám tovább olvasva az angol és görög nyelvű iromány másik oldalát, ott volt apró betűkkel az instrukció, hogy legyünk szívesek átfáradni egy közeli, másik szállodába, és ott érdeklődni a továbbiakról. 

Ott szerencsére tudtak az érkezésünkről, így megoldódott a dolog, ám megegyező csillagszám ide vagy oda, a csere nem volt minőséginek mondható - a helyettesítő szállás első pillantásra (de még az utolsóra is) érezhetően gyengébbnek bizonyult az eredetileg lefoglalthoz képest.

Kedvem természetesen semmi sem szeghette, hiszen itt vagyunk Cipruson!

 

Larnaka (Larnaca)

 

Ciprus egyik legnagyobb településéhez méltón kellően nyüzsgő és mozgalmas még késő ősszel is, pedig ilyenkor a nyaralók száma már jelentősen megcsappan. A belvárosi részeken számos étterem és bár ugyanolyan hőfokon üzemel, mintha dübörögne a főszezon - egyedül a kevésbé frekventált helyen lévő egységeknél érhető tetten jelentősebb forgalomcsökkenés. Akadnak persze olyan külvárosi tavernák is, csendesebb környéken, amik minden este tele vannak helyiekkel - vélhetően a kellemesebb áraknak és a talán még ízletesebb falatoknak köszönhetően. 

 

LarnakaA város csendes óvárosi része, a török negyed, a modern városközpont, és a tengerparti nyaralóövezet látványban és hangulatban is eltérőek, egyikből a másikba átlépve mintha települést váltanál. 
A negyedeknek megvannak a maguk jellegzetességeik, köztük a legmarkánsabb talán török negyed: korabeli épületek és szegényesebb, néhol már-már omladozó lakóházak váltják egymást. 

Larnaka kiváló kiindulópont  a környéken történő kirándulásokra, keleti és nyugati irányba is könnyen lehet mozogni a városból. Nem árulok zsákbamacskát, ha elárulom: a kedvenc városom ő lett a szigeten.

 

Larnaka

 

Larnaka, Ciprus

 

Larnaka

 

FinikoudesLarnaka turisták szempontjából érdekesebb részei a tengerpart környékén vannak, gondolok itt különös tekintettel a Finikoudesre, vagyis a város híres tengerparti sétányára. Bár "Európa Miamija" jelzővel egy olasz várost tart számon a köznyelv, én minden különösebb lelkiismeret furdalás nélkül Larnakára akasztom ezt a nevet. A Finikoudes hangulatában és látványában egyaránt a floridai város tengerparti szakaszait juttatja eszedbe - egyedül méretében nem összevethető vele.

 

Larnaka

 


A nyúlánk pálmákkal tűzdelt sétány egyik oldalán a tenger hullámzik, a homokkal borított parti fövenyen napernyők és napágyak sorakoznak, míg a fák árnyékában rengeteg szálloda, bár, étterem várja a látogatókat. Mindegy, hogy nappal vagy éjszaka jársz erre, nagy eséllyel Neked is be fog jönni a hangulata.

 

Finikoudes 

 

Finikoudes, Ciprus

 


Ayios Lazaros (Szent-Lázár templom, Larnaka)

 

Larnaka leghíresebb és legszebb temploma a Finikoudes mögött, a sétánytól alig száz méterre emelkedik. Bár eredetileg még térképen is megterveztem az utat, hogy vajon miként fogunk ide eljutni, a helyszínen rá kellett jönnöm, hogy teljesen felesleges: eltéveszthetetlenül központi helyen fekszik. Az állandóan hibázó, főleg az egyirányú utcákat eltévesztő navigációnak köszönhetően már az első nap reggelén ide bukkantunk ki, bár nem ez volt a tervezett úticél.

A látvány határozottan kellemes meglepetés, mivel a templomot nem véletlenül dicsérik messze földön: magával ragadó látvány. Az épületet nem a méretei, jóval inkább egyedisége és harangtornyának finom kidolgozása teszik varázslatossá.

 

Agios Lazaros, LarnakaBár főszezonban valószínűleg kevés képet sikerülne készíteni anélkül, hogy három busznyi turista ne látszódjon egyszerre a fotókon, késő ősszel már szerencsésebb az ember: bármikor is jársz erre, viszonylag kevés a bámészkodó. 

Ilyen elbűvölő látkép mellett még a környékbeli kávézókban készített, finom frappék is tovább édesednek, tanúsíthatom. :)

 

Ayios Lazaros, Larnaka

 

Ayios Lazaros, Larnaka

 

Ayios Lazaros, Larnaka

 

Ayios Lazaros, Larnaka

 

Ayios Lazaros, Larnaka

 


Hala Sultan Tekke + Larnakai sóstó = Oázis a sivatagban

 

A larnakai reptérre vezető út mellett található sóstó érdekes képződmény, tavasszal a flamingók és pelikánok gyülekezőhelye. A népes madárhad bennünket azonban jócskán elkerült, ugyanis nyár közepétől a tó fokozatosan kiszárad, így mi késő ősszel már csak a sótól kivilágosodott, helyenként teljesen száraz mederrel találkoztunk - fehér sivatag a város határában. 

Ciprusra érkezésünk éjszakáján, a repülőtérről a városba tartva határozottan úgy láttam, a csillagos égbolt szikrázóan tükröződik a tó sekély vizében - volt is később döbbenet, amikor nappal mindez csillogó, fehér puszta látványának tünt. 

 

Larnaka, sóstó

  

A látképet a háttérben zöldellő oázis pezsdíti fel, pálmák nőnek a semmiből: a tó egyik szegletében, a meder szélén emelkedik a Hala Sultan Tekke mecset, amely a muzulmánok egyik legszentebb zarándokhelye.

 

Hala Sultan Tekke, Larnaka

 

A mecset irányába kanyargó aszfaltcsíkon mindössze néhány perc alatt beérsz a pálmaerdőbe, amely a mecsetet és a hozzá tartozó minaretet bújtatja. Az építmény előtt parkoló tágas fogad, majd az egyszerű berendezésű, mindennemű sallangot nélkülöző udvaron átsétálva máris ott állsz a minaret falai mellett.

 

Hala Sultan Tekke, Larnaka

 

Hala Sultan Tekke, Larnaka

 

Hala Sultan Tekke, Larnaka 

 

Hala Sultan Tekke, Larnaka

 

 

Ayia Napa

 

Ciprus híres-hírhedt partyfővárosa természetesen az úticélunkat képezte, hiszen a diszkók mellett több fontos látnivaló is található a környéken. 

A település mérete meglepő: a tenger mentén hosszan húzódó szálloda és étteremsorok, míg a városközpont dimbes-dombos utcáin szórakozóhelyek és bárok rengetege. A rengeteget nyugodtan vedd szó szerint, ugyanis Ayia Napa utcáin egymást érik a jópofaság és a mértéktelen giccs között egyensúlyozó épületek: karibi hangulatot idevarázsolni szándékozó bárok, középkori várak, kalózhajók, a Flintstones család őskori műanyag világát megidéző diszkók, hogy csak néhányat látványosabbat kiemeljek. 

 

Ayia NapaÉrdekes érzés egy ennyire a turistákra épült helyet késő ősszel a célközönség nélkül látni: az utcákon alig lézeng valaki. De bárhol is állsz meg ebben az időszakban a városban, Ayia Napa a különböző stílusú épületek ellenére mindenhol rendezettnek, és ami fontosabb, tisztának tűnik - láthatóan sok gondot fordítanak a környék rendben tartására. Hogy ezeket a jelzőket a nyári dübörgésben mennyire kell zárójelbe raknod, arról persze van némi sejtésem.

 

Ayia Napa

 

A ciprusi nyaralóváros ebben a békés őszi hangulatban, minden kihaltságával, giccsességével együtt kifejezetten tetszett. A főszezonban nyilván már teljesen másik arcát mutatja: ha egy nyaraláson Téged elsősorban a vad éjszakák + szép tengerpartok kombója érdekel, Európa egyik legjobb erre szánt helyére jössz.

 

 

Ayia Napa Kolostor

 

Ayia Napa turistáknak épített, a szivárvány minden színében játszó épületei között üde színfolt, és egyben idilli látnivaló a város ősi kolostora. A kapun belépve, a kőfalak között csend és béke fogad: az udvaron még pisszenni sem mersz, nehogy tovaszálljon az itt uralkodó, meghitt pillanat.

 

Ayia Napa kolostorBár az udvar nem túl nagy, mégis ezer meg egy dolog ragadja meg a figyelmed: a tornácok boltívei, a szökőkút látványa, a kertben nyíló virágok, az ősi falak nyugalma.

Ha Te is fogékony vagy a harmóniára, elismeréssel adózol a különleges épületeknek, vagy egyszerűen csak szeretnél valami egyedit látni, nehogy elmulaszd!

 

Ayia Napa kolostor

 

Ayia Napa kolostor

 

Ayia Napa kolostor

 

Ayia Napa kolostor

 


Ayia Napa, Nissi beach

Ciprus leghíresebb, és egyben egyik legszebb strandjának partján állva elégedettséget érzel: lehet hogy Te is jártál már a Nissinél különlegesebb, lélegzetelállítóbb látványt nyújtó partokon, mégis el kell ismerni, nagyon kellemes beach. A világos színű, finom homok és az átlátszó, türkizkék tenger a világ minden táján ütős kombináció.

 

Nissi beach, Cyprus

 

NissiA Nissi beach különlegessége, hogy a homokpad a szemközt húzódó kis szigettel összeérve lagúnákat képez, így sokáig bokáig érő vízben sétálgathatsz. A homokpad nem mindig látható, ahogyan összeköti a szigetet a szárazfölddel, mivel az apály-dagály váltakozás miatt gyakran napokra (hetekre) is eltűnhet a vízfelszín alatt. 

Az élményt tetézi, hogy a víz hőfoka még késő ősszel is kellemesnek érződik: ne csodálkozz, hogy többen órákat is a vízben úszkálva töltenek.

 

Nissi

 

Nissi beach, Cyprus

 

 

Protaras

Ciprus keleti régiójának másik nagy üdülőkomplexuma, egyben látványos tengerpartok lelőhelye. Protaras környéken szebbnél-szebb sziklastrandok váltják egymást, számos szálloda és apartman társaságában. Olyannyira látványosan turistákból él a környék, hogy a ragyogó napsütés ellenére késő ősszel már kevés autóval vagy járókelővel találkozhatsz. Az éttermek, bárok zöme késő őszre teljesen bezár: olyannyira elhagyatott a település, mintha valamiféle szellemvárosban járkálnál.

Protaras amolyan 'mini' Ayia Napa: minden megvan, ami a másik városban, csak némileg kisebb helyen, kevésbé hatásvadász épületekkel, nyaranta kevesebb emberrel és valamivel enyhébb zajjal.
 

A település tengerpartjai között a legnépszerűbb a Fig Tree Bay, ami a világos homok és a világoskék tenger miatt némileg a Nissire hajaz - a napsütéses, ragyogó idő remekül kihozza a víz színeit. A többi strand kisebb-nagyobb sziklastrand, homokkal borított szakaszokkal - a legtöbbjük napágyakkal-napernyőkkel, bárokkal is kiépített.

 

Protaras

 

 

Konnos beach

 

A talán leglátványosabb kelet-ciprusi strandhoz mesés illatú fenyőerdőkön keresztül kanyarog le a domboldalról az út. Ha a lehetőséged, netán a forgalom is megengedi, érdemes valahol megállnod a szűken kanyargó aszfalton, mivel fentről felettébb mutatós a part. 

 

Konnos

 

Konnos

 A két oldalra osztott Konnos vizében kisebb-nagyobb sziklák hevernek, a tenger kristálytiszta. A főszezon végeztével már kevéssé van kiépítve a part, napernyők és napágyak tucatjai a közelben összecsukva hevernek - a nyári nagyüzem jelképei. A víz a helyi áramlatoknak köszönhetően ősszel már meglehetősen hideg is lehet errefelé, így kevesebben merészkednek a tengerbe.

 

Konnos

 

Konnos bay

 

 

Limassol (Lemesos)

 

Limassol tengerparti sétánya, valamint óvárosi része a megtekintésre érdemes látnivalók között szerepelt. Nem kezdődött jól a barátságunk, ugyanis az utóbbi években sehol sem volt még szerencsém ennyire kaotikus közlekedéshez, mint ami itt fogadott. A város külvárosi része, valamint a kétszer két sávos, tengerparton vezető út még éppen élhető, ám ami bentebb vár az utazóra... Egyirányú utcák rengetege, bedugult forgalom, a navigáció állandó hibázása, a parkolóhelyek fél órás keresgetése után már azon voltam, hogy ennyi épp elég is volt Limassolból, és ha még netalántán valamikor a jövőben a környéken járnék, akkor is nagy ívben elkerülöm. A településről kifelé tartva végül azonban mégis sikerült megcsípni egy parkolóhelyet, így eltöltésre került néhány városnézős óra.

 

Limassol

 

LimassolAz óvárosi séta során láthatsz néhány hangulatos helyet, körbejárhatod a lovagvárat, kisétálhatsz a tengerparti, magas pálmákkal övezett sétányra - azonban olyan limassoli látnivalóval, ami valóban kihagyhatatlan lenne, mi nem találkoztunk. 

 

Limassol 

  

Limassol, Ciprus

 

Limassol

 

 

Tovább a ciprusi útleírás 2. oldalára...

 

©2008-2015 viizo | viizo.trance@gmail.com | Minden Jog Fenntartva.

Szállássegéd - apartmanok, studiók

Meglehetősen sok kérdés érkezik e-mailben, hogy hol célszerű megszállni egy-egy nyaralóhelyen, mik szólnak egy-egy szálláshely mellett vagy akár ellen. Néhány mondatos gyorstalpalók, szigorúan szálláshelyek szempontjából.

Kefalonia
Lefkada
Santorini
Thassos
Nyugat-Kréta
Kelet-Kréta

Társoldalak

Kréta sziget, Görögország
Kefalónia strandok, látnivalók
Karpathos, Görögország
Lefkada, Görögország
Parga, Görögország
Az itt található kép- és szövegtartalom a szerző tulajdona. Saját utazási céljaidra bármikor tetszőlegesen felhasználhatod, kinyomtathatod, közösségi oldalakon az útleírások linkjét szabadon megoszthatod - hiszen az írás Neked készült. ;-)

Azonban az útleírásból szöveget kimásolni, plagizálni, saját írásként feltünteni, a szöveggel, képekkel engedély nélkül reklámozni, a képekről a vízjelet eltávolítani írásbeli engedély nélkül nem megengedett.  Egyéb weboldalakon, nyomtatott sajtóban történő szöveg- és képfelhasználáshoz, közléshez a szerző feltétlen írásbeli hozzájárulása szükséges.